USA: V židovských centrech střílel bývalý vůdce Ku Klux Klanu, tři mrtví

Washington - Střelba ve dvou židovských centrech na předměstí amerického Kansas City si  vyžádala tři mrtvé. Policie ihned zadržela podezřelého. Muž, kterému je 73 let, byl údajně dlouholetým vůdcem Ku Klux Klanu a netajil se svými rasistickými postoji. V hledáčku policie byl již v minulosti.

Střelba se odehrála v židovském komunitním centru v Overland Parku, který je předměstím Kansas City ve státě Missouri, ale nachází se už v sousedním státě Kansas. Znovu se střílelo o necelé dva kilometry dál v pečovatelském středisku Village Shalom. Jedním ze zabitých je muž a jeho čtrnáctiletý vnuk, který zraněním podlehl v nemocnici. Oba přitom byli křesťané. Dědeček prý vnuka přivedl do střediska, aby se tam chlapec zúčastnil pěvecké soutěže.

Policie poté zadržela 73letého Fraziera Glenna Crosse. Místní kaplan pro policejní oddělení Herbert Mandl uvedl, že střelec při zadržení vykřikoval neonacistická hesla. Předtím, než vystřelil, se údajně lidí dotazoval, zda jsou Židé. 

Zadržený střelec Frazier Glenn Cross
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Temná minulost střelce: Ku Klux Klan i Strana bílých vlastenců

Střelec, který je známější pod jménem Frazier Glenn Miller, je nyní ve vazbě a je předběžně obviněn ze spáchání vraždy prvního stupně. Válečný veterán se po většinu svého života angažoval v bělošském rasistickém hnutí a založil organizaci Karolínští rytíři Ku Klux Klanu. Později stál u zrodu další bělošské rasistické organizace, Strany bílých vlastenců.

Po bývalém řidiči kamionu i kandidátovi do Senátu bylo v roce 1987 vyhlášeno celonárodní pátrání. Porušil prý podmínky režimu během čekání na odvolání proti rozhodnutí soudu, že provozoval polovojenský tábor. Federální vyšetřovatelé tehdy Crosse-Millera a další tři muže našli v mobilním domě plném ručních granátů, automatických zbraní a velkého množství munice. U soudu tehdy svědčil proti ostatním členům Ku Klux Klanu a z pětiletého trestu si odseděl tři roky.

V roce 2006 se dokonce ucházel o kandidaturu do Sněmovny reprezentantů a v roce 2010 do Senátu. Svou kampaň založil na rasistických heslech. Vyzýval například k tomu, aby si bílí „vzali zpět zem od Židů“.

Vydáno pod