Armáda vytlačila separatisty z letiště, v Kramatorsku zatím klid

Slavjansk - Vládní jednotky vyslané s cílem potlačit proruské ozbrojence a uklidnit situaci na východě Ukrajiny zřejmě slaví první dílčí úspěch. Z letiště v Kramatorsku podle prezidenta Olexandra Turčynova vytlačily separatisty, kteří na několik hodin areál obsadili. V přestřelce mezi oběma tábory byl potvrzen jeden zraněný. Správní budovy v samotném městě ale dál zůstávají v rukou proruských ozbrojenců - ti prozatím vyčkávají, jak se zachová armáda. Do blízkosti Kramatorsku se během dne podle svědků stahovaly ze západu země tanky i obrněná vozidla.

  • Ukrajinská armáda dnes oficiálně zahájila odvetnou akci proti separatistům na východě země.
  • Prvním úspěchem se jeví opětovné získání kontroly nad letištěm u Kramatorsku, odkud výsadkáři vypudili proruské ozbrojence. Separatisté však nadále okupují správní budovy v samotném městě Kramatorsk a nedalekém Slavjansku.
  • Napjatá situace dál panuje i v Doněcku a Luhansku, na plážích černomořské Oděsy přes noc vyrostly protitankové zátarasy.
  • Podle prezidenta Turčynova má armáda zastavit násilný postup proruských radikálů. Ruský premiér Dmitrij Medveděv má nastalou situaci v sousední zemi jako „začínající občanskou válku“ a vyzval Kyjev ke „zdravému rozumu“.
  • Ministři obrany EU se mezitím shodli, že kvůli nastalé krizi by měla Evropa revidovat svou dosavadní bezpečnostní politiku.

„Skutečně nás vytlačili z letiště, ale město zůstává pod naší kontrolou. Nikoho sem nepustíme,“ řekl agentuře Interfax nejmenovaný mluvčí místní milice. Ta prý v přestřelce zaznamenala jednoho zraněného. V Kramatorsku podle zpravodaje rozhlasové stanice Echo Moskvy panuje klid, ukrajinští vojáci se zatím do města proniknout nepokusili. Podle televize Espreso na letiště zaútočili proruští separatisté, kteří zahájili palbu na přistávající letoun. Jiný letoun pak ostřeloval pozice útočníků, na místo dorazila těžká vojenská technika a vozy záchranné služby. Ukrajinské ministerstvo obrany pak potvrdilo zahájení „speciální operace“ bez dalších podrobností. Nad letištěm podle zpravodajky agentury Reuters přelétly čtyři vojenské vrtulníky, z nichž nich dva vysadily vojáky.

U Slavjansku se dala do pohybu ukrajinská armáda - dva tanky a dvacet obrněných transportérů dorazilo do blízkosti města, kde jednotky vyčkávají. V ulicích se radikálové zmocnili policejní stanice, kanceláře tajné služby a radnice. „Když projíždíte městem, míjíte bariéry a zátarasy, ale většina obyvatel 120tisícového města žije normálním životem. Separatisté tvoří skupiny maximálně desítek lidí a rozhodně na své straně nemají žádné velké davy. Jsou to maximálně dvě, tři místa u obsazených správních budov, kde je situace trochu napjatá. Takto vypadá 'obsazený' Slavjansk,“ informoval zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Lídr proruských aktivistů ve Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov

„Vyzýváme Rusko, aby nás ochránilo a nedovolilo genocidu donbaského lidu. Žádáme prezidenta Putina, aby nám pomohl.“

Separatistům velí Rus Strelkov, tvrdí SBU

Kyjev za nepokoji na východě země dál vidí ruku Moskvy. Ukrajinská kontrarozvědka SBU už oznámila výsledky analýzy odposlechů, které se údajně podařilo zachytit při komunikaci agentů ruských rozvědek na východě Ukrajiny. Podle zjištění SBU se podařilo zjistit totožnost velitele „ruské diverzní skupiny“, která řídí nepokoje na východě země. Jde prý o jistého Igora Strelkova, důstojníka speciálního oddílu ruské vojenské rozvědky GRU. Muž, který se podle SBU aktivně účastnil i ruského záboru Krymu, se na východě země údajně podílí na násilnostech, verbuje ukrajinské agenty a vydává jim pokyny k obsazování administrativních budov. Vedení SBU podle televize Espreso stíhá Strelkova za úkladnou vraždu a ohrožování územní celistvosti Ukrajiny.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale prohlásil, že tvrzení, že jsou na východní Ukrajině přítomny ruské vojenské síly, je zcela „absurdní“.

Separatisté ovládají desítku východoukrajinských měst

V Doněcku dnes vyjednávání s radikály okupujícími sídlo gubernátora nepřineslo žádné výsledky. Vzbouřenci trvají na referendu o budoucím správním uspořádání, které chtějí uspořádat 11. května, dva týdny před prezidentskými volbami. Místní úřady ale bez požehnání z Kyjeva odmítají požadavek přijmout. Patová situace je i v Horlivce a dalších městech. Separatisté drží budovy samospráv a policejní služebny ve více než deseti městech na východě Ukrajiny.

Na oděských plážích se poprvé od konce druhé světové války objevily protitankové zátarasy, oznámila ruská média. Ženisté ukrajinské armády na pobřeží rozmístili konstrukce ze svařených železničních kolejí a hloubí okopy, píší místní novináři. Oděská správa ministerstva vnitra zároveň oznámila, že přijímá dobrovolníky do řad speciálních policejních oddílů, které mají hlídkovat v oděských ulicích. Podle ministerstva vnitra mají posílené patroly střežit klid i v ulicích Mykolajiva, Chersonu a Charkova. Ve městě Černihiv na severovýchodě Ukrajiny podle ruského ministerstva zahraničí v noci skupina mladíků zaútočila na sídlo místního ruského konzulátu. Na budovu házeli kamení a dlažební kostky a na dveře připevnili „pomlouvačné letáky“. Podle černihivského tisku jsou na nich vulgární vzkazy prezidentovi Vladimiru Putinovi. Před přivolanou policií útočníci uprchli.

Moskva kyjevské kroky kritizuje

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov označil použití síly při řešení vnitropolitického konfliktu na Ukrajině za nepřijatelné. Prohlásil, že Moskva je kategoricky proti posilování armády a bezpečnostních složek ve východoukrajinských regionech, protože takový krok „porušuje mezinárodní normy“. Ruské ministerstvo obrany už pozastavilo vydávání zabavené
krymské vojenské techniky Ukrajině. Důvodem je prý obava, že ukrajinské ozbrojené síly nasadí výzbroj při potlačování protestů ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny.

Turčynov už ustoupil od tvrdého kurzu proti federalizaci země, když připustil referendum o jednotě Ukrajiny. „Nejsme proti pořádání referenda. Víc než to, domníváme se, že je důležité, aby Ukrajinci dostali šanci se vyjádřit v referendu. Pokud tak parlament rozhodne, tak se může konat společně s prezidentskými volbami,“ konstatoval Turčynov.

Tymošenková: Janukovyčovi lidí chtějí odvetu

Podle vůdkyně ukrajinské prozápadní strany Vlast Julie Tymošenkové připravují politické špičky spojené s Janukovyčem „revanš“. Bývalí spojenci exprezidenta, zejména faktický vůdce Strany regionů Oleksandr Jefremov a prezidentský kandidát Oleh Carov, prý financují proruské radikály. „Pokud bylo ještě minulý týden nemyslitelné mluvit na půdě sněmovny o federalizaci, pak dnes o tom tito lidé hovoří z plných plic,“ varovala politička, která propaguje koncept decentralizované, ale unitární Ukrajiny. Tymošenková je odhodlána postavit se aktivizaci proruských politiků. „V nejbližších hodinách zorganizujeme brigády územní domobrany. Všichni, kdo do nich vstoupí, dostanou zbraně,“ řekla stanici Rádio Svoboda.

OSN: Hlavním problémem Ukrajiny je korupce

Demonstranty přivedlo do ukrajinských měst několik hlavních problémů, jimž země čelí - korupce, absence nezávislých soudů a nedostatečně svobodné volby. Uvádí to zpráva vysokého komisaře OSN pro lidská práva, která byla zveřejněna v Ženevě. Dokument se opírá o zjištění zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivana Šimonoviče, který v březnu Ukrajinu navštívil.

Zpráva konstatuje, že při protestech v kyjevských ulicích zahynulo v únoru 121 lidí a řada osob byla vystavena mučení. Všechny tyto případy by měly být vyšetřeny a viníci potrestáni.

Vydáno pod