Nádrž u Kolontáru nevydrží - je to jen otázka času

Kolontár (Maďarsko) – Poškozenou severní stěnu nádrže s kalem u maďarské hliníkárny poblíž obce Kolontár již nelze zachránit a dříve nebo později se zhroutí. Novinářům to dnes sdělil Zoltán Illes z maďarského ministerstva pro životní prostředí. K tragédii může podle něj dojít během dne nebo týdne. Podle zpravodajky ČT Olgy Bakové se dnes trhliny v nádrži začaly rozšiřovat. Nádrž u hliníkárny se v pondělí protrhla, uniklo 700 tisíc kubických metrů jedovatého odpadu a kal zamořil přilehlou oblast. Nyní hrozí, že se zhroutí zbylé zdi a uniknou další jedy. Už nyní jde o největší ekologickou katastrofu v Maďarsku.

Osm stovek obyvatel maďarského Kolontáru zůstává evakuováno, jejich obec je stále téměř prázdná. Většina obyvatel odcestovala k příbuzným nebo přátelům, ostatní získali azyl ve sportovní hale nedalekého města Ajka.

Kvůli vlhkosti se během noci 25 metrů dlouhá a přes půl metru široká trhlina dále zvětšila a odborníci sdílejí přesvědčení, že se stěna zřítí. Podle Illese je ale šance, že se předtím v Kolontáru podaří dostavět další ochrannou stěnu. Šest set metrů dlouhá a deset metrů vysoká bariéra by měla být dokončena v pondělí večer a měla by ochránit dosud nezasaženou část obce před případným dalším přívalem půl milionu kubických metrů jedovatého kalu, jehož pondělní únik si vyžádal nejméně sedm mrtvých a asi 120 zraněných.

Pokud kal z nádrže unikne znovu, bude hustší a může se dostat do vzdálenosti 500 až 1 000 metrů od rezervoáru, řekl dále Illes. Podle měření učiněných z vrtulníku v nádrži zůstává kolem dvou a půl milionu kubických metrů jedovatého kalu. Informace, které poskytl Illes, jsou v příkrém rozporu s údaji, které dnes ráno poskytl mluvčí záchranářů Tibor Dobson. Ten řekl, že se trhliny v nádrži dnes v noci nezvětšily a nepřibyly ani žádné další.

Val v Kolontáru sice zřejmě neochrání samotnou vyklizenou obec, ale měl by před jedovatou hmotou ochránit další obce a města, především pětitisícový Devecser. I jeho obyvatelé se museli už včera připravit na možnou evakuaci, ta však zatím nebyla vyhlášena. Úřady věří, že k ní nakonec nedojde. Pro obyvatele Kolontáru a také Devecseru je příznivé to, že neprší. Déšť by totiž zvýšil hladinu v rezervoáru, a ten by tak byl ještě nebezpečnější.

„Každý večer se setkávám s obyvateli města, hovořím s nimi a dělám všechno, aby se drželi. Věřím, že nás další kal už nezalije a že se nám podaří všechno překonat,“ řekl zpravodajce ČT Olze Bakové starosta Devecseru Tamas Toldi. Své funkce se paradoxně ujal v den, kdy město zalil kal - právě ve chvíli, kdy oslavoval své vítězství. Sám věří, že k oslavám bude důvod i v budoucnu.