Vídeňské volby začaly, zůstane Häupl u moci?

Vídeň – Volby do zemského parlamentu začaly brzy ráno ve Vídni. Obyvatelé rakouské metropole rozhodují o příští podobě městské vlády i o tom, kdo bude nadále starostou. O prodloužení svého šestnáctiletého mandátu usiluje sociální demokrat Michael Häupl, miláčkem davů se ale v předvolební kampani stal svobodný Heinz-Christian Strache. Kdo z nich získá podporu většiny poslanců stočlenného parlamentu, to se ukáže po páté hodině odpoledne, kdy se volební místnosti ve městě uzavřou.

V končícím sněmu mají sociální demokraté většinu, celkem 55 křesel ze 100, Häuplově Svobodné straně Rakouska (FPÖ) naproti tomu připadá pouhých 13 mandátů. Lidovcům v minulých volbách voliči přisoudili 18 a zeleným 14 křesel. Podle průzkumů se i letos do parlamentu dostanou tytéž partaje.

Předběžné výsledky se očekávají ještě dnes. Konečné výsledky voleb ovšem budou známy až za několik dní. Sčítat se totiž budou i korespondenční hlasy. Podle dostupných informací si příslušné volební lístky vyzvedl rekordní počet lidí. Na dálku by chtělo volit 13,6 procenta vídeňských voličů. Podle odborníků by to mohlo pomoci hlavně lidovcům a Zeleným.