Čína cenzuruje zprávy o oceněném disidentovi

Peking – Čerstvý nositel Nobelovy ceny za mír, čínský disident Liou Siao-po, zůstává nedostupný za zdmi vězení. Jeho manželce Liou Siau úřady vypnuly mobilní telefon a policie ji odvezla na severozápad země, údajně do vězení za manželem. Setkat by se s ním mohla v neděli. Liouův právník ale tvrdí, že disidentova manželka „zmizela“. Čínská vláda také pokračuje v cenzurování zpráv o pátečním ocenění pro Lioua a premiér na brífinku v Turecku odmítl udělení rozhodnutí Nobelova výboru komentovat.

Policie novinářům nedovolila návštěvu vězení ve městě Ťin-čou, ve kterém si Liou odpykává jedenáctiletý trest za „podvracení státní moci“. Manželka čínského disidenta je „za doprovodu policie“ na cestě do asi 500 kilometrů od Pekingu vzdáleného vězení, ve kterém je Liou vězněn. Na místo měla dorazit dnes ráno. Policie jí prý řekla, že bude moci vidět svého manžela, Liou Siau se však obávala, aby neskončila v domácím vězení někde mimo hlavní čínské město. Svého manžela chtěla informovat o získání prestižního ocenění.

Čínský aktivista Pchu Č'-čchiang:

„Čínská vláda neví, jak reagovat na zprávy o tom, že Liou Siao-po získal Nobelovu cenu. Jsou nervózní, mají strach a reagují chaoticky.“

Ve většině čínských médií o Nobelově ceně pro Lioua nebylo vůbec nic, a disident tak zůstává pro většinu řadových Číňanů prakticky neznámý. Komentář státem vydávaných novin Global Times hovoří o tom, že záměrem rozhodnutí Nobelova výboru bylo provokovat Čínu. To se ale nepovede, naopak výbor se zostudil, stojí také v komentáři. Na tiskové konferenci v Turecku, kde se setkal s tamním premiérem, odmítl na ocenění reagovat i čínský premiér Wen Ťia-pao. Čína verdikt Nobelova výboru označuje za „nepřátelské gesto“, neboť Liou je prý běžný „kriminálník“.

Udělení ceny přineslo potíže také některým ze známých čínských aktivistů, kteří prý nesmějí opustit domovy. „Vláda neví, jak reagovat na zprávy o tom, že Liou Siao-po získal Nobelovu cenu. Jsou nervózní, mají strach a reagují chaoticky,“ řekl jeden z aktivistů, právník Pchu Č'-čchiang. Již v pátek bylo na 20 čínských bojovníků za lidská práva zatčeno, když cenu pro Lioua v Pekingu oslavovali. Řadě dalších se nebylo možné dovolat na mobilní telefony.

Čínské úřady brání novinářům v přístupu k domu Lioua Siaa-poa
Zdroj: ČTK/AP/Andy Wong
Vydáno pod