Papež vyzval k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Sýrii, odsoudil plýtvání

Řím – Ve Vatikánu vrcholí oslavy Velikonoc za účasti desetitisíců věřících. Papež František pronesl z balkónu svatopetrské baziliky tradiční poselství a požehnání Urbi et orbi (Městu a světu). Zmínil ukrajinskou krizi, občanskou válku v Sýrii i konflikty v Africe a vyzval k jejich ukončení. Zároveň odsoudil „obrovské plýtvání“ v době, kdy část světa hladoví. Nakonec lidem popřál dobrou chuť k velikonočnímu obědu.

Papež dopoledne odsloužil tradiční velikonoční mši. Zúčastnilo se jí asi 150 tisíc poutníků z celého světa. Po poledni se obrátil na věřící, když pronesl velikonoční poselství. František svět vyzval, aby se snažil o mírové řešení konfliktů – zmínil například Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Nigérii či Ukrajinu. Vzpomněl ale i na lidi bojující s nejrůznějšími epidemiemi, například na nakažené virem ebola v africké Guineji.

„Žádáme tě, Pane, abys ukončil veškeré války a konflikty, velké i ty malé, staré i ty nové,“ řekla hlava katolické církve. Nejvíce se pak papež věnoval situaci v Sýrii a na Ukrajině. Mezinárodní společenství by podle něj mělo napnout veškeré své síly, aby vyjednalo „dlouho očekávaný a stále nepřicházející mír“ v Sýrii. Vyzval, aby ani jedna se znepřátelených stran nepoužívala sílu proti civilistům. Také na Ukrajině by se podle Františka měli vyjednavači snažit zabránit jakémukoli násilí a v „duchu jednoty a dialogu nalézt cestu, jíž se země v budoucnosti vydá“.

Požehnání Městu a světu František pronesl latinsky a následné poselství italsky, stejně jako loni, kdy oslavy Velikonoc vedl krátce po svém zvolení do čela katolické církve. Františkovi předchůdci, včetně předchozího papeže Benedikta XVI., zdravili věřící v desítkách jazyků – včetně češtiny nebo slovenštiny.

Duka uctil oběti ze ztroskotaného trajektu i zmizelého letadla

K bohoslužbě se sešli i věřící na dalších místech po celém světě – včetně Česka. Na zahraniční problémy upozornil během velikonoční mše rovněž kardinál Dominik Duka. Zavzpomínal na oběti z potopeného jihokorejského trajektu i z dosud nenalezeného malajsijského letadla.

Neděle zmrtvýchvstání je největší slavností křesťanského církevního roku – připomíná vzkříšení ukřižovaného Ježíše Krista. Předcházela jí velikonoční noc, která zvěstuje smrt a vzkříšení v jediném celku.

Zítra se bude konat tradiční setkání papeže s věřícími na Svatopetrském náměstí. Pak začnou přípravy kanonizaci dvou papežů – Jana Pavla II. a Jana XXIII. Ta proběhne 27. dubna. Při této příležitosti by mohl do Říma dorazit až milion věřících.