Separatisté obvinili ukrajinskou novinářku z „válečných zločinů“

Slavjansk – Proruští separatisté na východní Ukrajině zadrželi ukrajinskou novinářku Irmu Kratovovou. Obvinili ji z „válečných zločinů“. Těch se měla dopustit během protestů, jež vedly k únorovému pádu prezidenta Viktora Janukovyče. Podle agentury Interfax Ukrajina to oznámil reportérčin právník. Podle dalších zdrojů zadržují aktivisté i další – domácí i zahraniční novináře. Separatisté mezitím dál okupují budovy na východě Ukrajiny, kde je zatím klid. Na ukrajinské vedení dnes slovně zaútočil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle něhož Ukrajina porušuje dohodu ze Ženevy - více čtěte zde.

Separatisté zadrželi ukrajinskou novinářku (zdroj: ČT24)

Kratovová se naposledy projevila v neděli na internetové sociální síti Facebook, kam umístila velikonoční pozdrav spolu se svou fotografií, na níž zapaluje svíčku v provizorní modlitebně ve stanu během kyjevských protestů. Ještě toho večera ji zadrželi ve Slavjansku ozbrojenci, uvedl Oleg Veremjenko, právník televizního zpravodajského serveru Prychovana pravda (Skrytá pravda). Ten provozuje právě zmíněná novinářka.

Ruský internetový kanál Life News zveřejnil videozáznam, na kterém ženu se zavázanýma očima doprovázejí maskovaní muži v maskovacích uniformách. Říkají, že je zatčena. „Zadrželi mě, ale jednají se mnou korektně. Zkontrolují zprávy, které jsem podala, a pak se rozhodnou, kdy mě pustí,“ prohlásila žena na záznamu. Maskovaný muž, který se představil jen jako Pavel, serveru Life News sdělil, že je vyšetřována pro „válečné zločiny“ proti pořádkovým silám a civilistům během dřívějších kyjevských protestů.  

Mluvčí slavjanské domobrany:

„Podezříváme ji (Kratovovou) z mnoha zločinů, kterých se na Majdanu dopustila proti členům Berkutu i mírumilovným občanům. Proto jsme využili našeho práva ji zadržet.“

Podle Veremjenka byla Kratovová zadržena s dalším novinářem na volné noze Serhijem Lefterem. Ten je zadržován od středy. Podle agentury Interfax-Ukrajina a dalších médií, které Reuters cituje, byli v oblasti zadržováni i tři zahraniční novináři. Ty separatisté po výslechu propustili na svobodu. Podle agentury AP šlo o jednoho novináře z Běloruska a dva Italy, kteří byli puštěni po kontrole dokladů. Ukrajinské ministerstvo zahraničí a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) jejich zadržení odsoudily.

  • "Ukrajinský ministr vnitra označil Slavjansk za nejnebezpečnější město
    na Ukrajině. Zvlášť západní novináři to tu (na jihovýchodě Ukrajiny) nemají
    jednoduché, býváme terčem útoku - někteří byli fyzicky napadeni. Problémy mají
    i členové OBSE," okomentoval situaci zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Vyjednavač OBSE Mark Etherington se dnes vůbec poprvé sešel s vůdcem proruských separatistů ve Slavjansku Vjačeslavem Ponomarjovem. Podle agentury Reuters se Etherington zeptal, zda se se svou skupinou podřídí ženevské dohodě z minulého týdne. Rusko a Ukrajina se dohodly, že ozbrojení aktivisté obou stran by měli odevzdat zbraně a vyklidit obsazené veřejné budovy.

Etherington ale novinářům neprozradil, jak separatistický vůdce na položenou otázku zareagoval, a nesdělil ani jiné podrobnosti. Pouze dodal, že se také ptal na osud lidí, zadržených ve Slavjansku, včetně předchozího starosty, na zprávy o týrání příslušníků romské menšiny a na podrobnosti o nedělní přestřelce.

Vjačeslav Ponomarjov
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Po útoku ve Slavjansku zažívá východ země relativně klidné Velikonoce

Proruští ozbrojenci před devíti dny obsadili ve Slavjansku v Doněcké oblasti tamní veřejné budovy. Část z nich požaduje referendum po vzoru Krymu s cílem připojit oblast k Rusku.

Ve Slavjansku došlo o víkendu k přestřelce, která si vyžádala oběti na životech a zvýšila napětí, provázející ukrajinskou krizi. Ruský ministr zahraničí dnes označil událost ve Slavjansku za zločin. Moskva z útoku obviňuje ukrajinské radikály a Kyjev nad závěrem Moskvy vyjadřuje znepokojení - případ stále vyšetřuje s tím, že může mít kriminální pozadí. Nyní je situace na východě Ukrajiny jinak poklidná. Kyjevská vláda po dobu Velikonoc pozastavila „protiteroristickou akci“. Odpoledne také do Kyjeva přiletěl viceprezident USA Joe Biden, aby ukrajinské představitele podpořil a nabídl jim pomoc. 

Po Velikonocích se chce na východ Ukrajiny vrátit prezidentská kandidátka Julija Tymošenková, aby zde uspořádala kulatý stůl o poklidném řešení krize. V uplynulých dnech východ země navštívila a tvrdí, že vidí cestu pro kompromis. Vedení doněckých radikálů se prý schůzky zúčastní.