Krejčíř má v JAR na krku další obvinění z vraždy

Johannesburg - Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř byl dnes před jihoafrickým soudem dodatečně obviněn z podílu na vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů. Líčení bylo zároveň kvůli pokračujícímu vyšetřování odročeno na 13. června. Jihoafrická média Krejčíře spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů, za žádný zde ale zatím nebyl odsouzen.

Krejčíř dnes stanul před soudem spolu se šesti dalšími obžalovanými. Tří z nich se týká i nová obžaloba. Jihoafrická justice dosud vinila českého podnikatele z pokusu o vraždu a z únosu. Krejčíř čtyřikrát žádal o propuštění na kauci, soud však žádost vždy odmítl, naposledy 15. dubna. V soudní síni dnes byla údajně přítomna také Krejčířova manželka Kateřina se synem Denisem. Dnešní obvinění přišlo nečekaně, protože Krejčíř stál před soudem v jiné kauze. O vraždě Zimbabwana se kromě toho zatím moc nemluvilo a už vůbec ne ve spojitosti s Krejčířem, upřesnil redaktor ČT Jiří Hynek.

V Česku pravomocně odsouzený Krejčíř byl v JAR zatčen loni v listopadu. Vyšetřovatelé tvrdí, že se spolupachateli loni v červnu unesl a mučil bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění popírá.

Jihoafrická policie řeší kromě tohoto Krejčířova případu i několik vražd, které by mohly s osobou uprchlého českého podnikatele souviset. Jednou z nich je zabití Krejčířova pobočníka, Jihoafričana libanonského původu Sama Issy, který zemřel loni v říjnu.

Jiří Hynek: Obvinění vůči Krejčířovi přišlo nečekaně (zdroj: ČT24)

Krejčíře v JAR spojují s desítkou vražd

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v České republice. V Jihoafrické republice, kde ho média spojují s řadou zločinů, Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení v JAR totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Paradoxně by pro něj ale v této chvíli bylo výhodnější, kdyby byl do Česka vydán, protože obvinění, jimž čelí v JAR jsou mnohem závažnější.

V České republice byl pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik a další kauzy ještě neskončily. V Jihoafrické republice je Krejčíř známou osobou a média ho spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin zde ale zatím nebyl odsouzen.

Krejčířovy kauzy

  • Do JAR přicestoval Krejčíř v roce 2007 ze Seychel poté, co české policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce své vily v Černošicích u Prahy. Úřady mu v roce 2012 odmítly udělit politický azyl, Krejčíř se ale odvolal. Do ukončení azylového řízení nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován do ČR.
  • V ČR byl Krejčíř v roce 2012 odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik; v prosinci 2013 mu odvolací soud v Praze trest o půl roku snížil, ale uložil mu pokutu tři miliony korun; pokud nezaplatí, prodlouží mu trest o rok a půl.
  • Od listopadu je Krejčíř v JAR ve vazbě kvůli obvinění z pokusu o vraždu a únos; už dříve byl nejméně čtyřikrát zatčen (duben a červen 2007, březen 2011 a únor 2012). Tento měsíc mu soud zamítl již čtvrtou žádost o propuštění na kauci.
  • V listopadu byl Krejčíř zadržen se svým údajným blízkým spolupracovníkem Desaiem Lupondem a pár dní nato skončili v cele i dva jihoafričtí policisté z jednotky pro boj s organizovaným zločinem Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane. Všichni byli obviněni z únosu bratra drogového kurýra, který prý pro Krejčíře měl dostat do Austrálie pervitin, což však neudělal a zmizel. Obvinění loni v červnu unesli jeho bratra a mučením z něj chtěli dostat, kde se nachází. Krejčíř prý navrhl muže zabít, aby kurýra vylákal na bratrův pohřeb; nakonec ho zbitého vyhodili za Johannesburgem. V této kauze bylo později zadrženo několik dalších lidí a soud ji bude řešit 5. až 30. května.
  • Letos v březnu policie obvinila Krejčíře z přípravy vraždy elitního policejního detektiva Nkosany „Zabijáka“ Ximby, který loni v listopadu Krejčíře zatkl, a soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana, jenž Krejčířovy aktivity v JAR dlouhodobě sleduje. Kauzu, v níž je obviněno sedm lidí, projednával soud dnes a několik lidí, včetně Krejčíře, obžaloval z podílu na vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro Krejčíře prý pracoval jako vymahač dluhů.
  • Koncem letošního února byla na několik hodin zatčena i Krejčířova manželka Kateřina a syn Denis kvůli podezření z držení kradeného automobilu a podezření z podvodu. Tento měsíc bylo obvinění staženo pro nedostatek důkazů a případ byl vrácen policii k dalšímu šetření.
  • Krejčíř v JAR čelil v minulosti také obvinění z pojistného podvodu, kvůli čemuž byl zadržen v březnu 2011. Podle policie předstíral rakovinu močového měchýře, a pojišťovně tak způsobil škodu asi 4,5 milionu randů. Soud ho ale propustil na kauci a v dubnu 2012 bylo obvinění z podvodu dočasně staženo.
  • V únoru 2012 byl Krejčíř zatčen kvůli podezření z účasti na ozbrojené loupeži v obchodě s elektronikou v Pretorii ve snaze vymáhat dluh. V říjnu 2012 bylo obvinění staženo.
  • Přes tři roky jihoafrické úřady vyšetřují Krejčíře kvůli nedoplatkům na daních. Berní úřad (SARS) zjistil, že Krejčíř má v JAR majetek za asi 130 milionů randů (asi 260 milionů korun), i když na sebe zapsán téměř žádný nemá. SARS též odhalil, že firma Groep Twee Beleggings, registrovaná na jeho ženu Kateřinu, mu údajně sloužila při přesunech peněz a využívali ji gangsteři jako zavražděný Lolly Jackson nebo drogový boss Glenn Agliotti.
Vydáno pod