Ukrajinský radikál Muzyčko se zabil omylem sám

Kyjev – Smrt ukrajinského radikála Oleksandra Muzyčka vyvolala řadu spekulací. Nyní vyšlo najevo, že se člen nacionalistické organizace Pravý sektor zabil omylem sám. K takovému závěru alespoň předběžně došla ukrajinská generální prokuratura. Vše se událo při zatýkání – extremista se prý smrtelně zranil střelnou zbraní. Dílčí zpráva o vyšetřování Muzyčkovy smrti vyvolala tvrdé protivládní komentáře Pravého sektoru a volání po demisi ministra vnitra.

Muzyčko měl v extremistickém podsvětí přezdívku Saška Bilyj. Byl považován za vůdce Pravého sektoru na západní Ukrajině.

Radikál zemřel koncem března ve městě Rivne na Volyni při přestřelce s policií. Ta ho chtěla zadržet kvůli sérii kriminálních činů. Úřady ho podezřívaly z vytvoření gangu banditů, proslul prý také styky s místními úřady, včetně prokurátora. Měl jim nařizovat, jak si mají počínat. Muzyčko byl stíhán nejen na Ukrajině, ale i v Rusku. Tam se údajně podílel na mučení a vraždách ruských zajatců na Kavkazu.

Podle policistů Muzyčko při zatýkání zahájil palbu na příslušníky zásahového komanda Sokol. Po zadržení ještě žil, následkům střelného zranění ale podlehl při převozu do nemocnice. Vyšetřování prý ukázalo, že Muzyčko „náhodně stiskl spoušť při fyzickém kontaktu se členy zásahového komanda“.

Zranění, jemuž podlehl, si způsobil sám. Na spoušti byly podle prokuratury nalezeny stopy jeho DNA a smrtící kulka byla prokazatelně vystřelena z jeho pistole. Definitivní zpráva bude parlamentu předložena ve čtvrtek.

Oleksandr Muzyčko
Zdroj: ČT24/YouTube

Pravý sektor považuje Muzyčka za oběť

Šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš ale policejní verzi incidentu popírá. Tvrdí, že se Muzyčko stal obětí policejní zvůle. Jaroš proto vyzval k demisi ministra vnitra Arsena Avakova.