Toulaví sobi si na Sibiřany nepřijdou - bude je hlídat satelit

Krasnojarsk (Rusko) - Sobi jsou pro původní obyvatele Tajmyrského poloostrova na kraji sibiřské pustiny hlavním zdrojem potravy a také jediným dopravním prostředkem. Když se jim zaběhnou, přijdou o všechno. Něnci a Evenkové se proto nově spoléhají na moderní technologie - uhlídat sobí stáda a vystopovat zatoulané jedince jim má už brzy pomoct obojek se zabudovanou GPS. Ten určí souřadnice polohy zvířete a přesně zaznamená i celou jeho trasu.

Sibiřské soby hlídá moderní technika (zdroj: ČT24)

„Sobi najednou pocítí nutkání utéct - a to je obrovský problém, stejně jako pytláctví. Když zdomácnělý sob zmizí se stádem divokých sobů, není možné ho najít,“ vysvětluje biolog Igor Savčenko ze Sibiřské federální univerzity v Krasnojarsku.

Sobí obojek váží asi 1 200 až 1 330 gramů a pro tak veliká zvířata je relativně lehký. Praktické zkušenosti ukazují, že jim vůbec nepřekáží, navíc jej postačí dát jen několika sobům. Baterie by měly vydržet celý rok. Vědci tak můžou pozorovat najednou hned několik sobích stád uprostřed rozlehlých sibiřských lesů, kam se uchylují přes zimu. Odtud na jaře vyrážejí na dalekou cestu k Severnímu ledovému oceánu a urazí víc než tisíc kilometrů.

V Krasnojarské oblasti žije odhadem asi milion divokých sobů - nejvíc na světě. Vědci ale o jejich chování zatím příliš mnoho nevědí – posledních dvacet let po rozpadu Sovětského svazu jim na výzkum chyběly peníze, teď je díky satelitní navigaci mohou sledovat doslova na každém kroku. Kromě map jejich hlavních migračních tahů dokáží vědci zjistit i jejich rychlost nebo dobu odpočinku.