Moskva o páteční tragédii v Oděse: Nová Osvětim a čin fašistických pohrobků

Moskva/Oděsa – Jako „novou Osvětim“ a čin potomků fašistů označují poslanci ruské Státní dumy tragédii v ukrajinské Oděse, při níž zahynuly na čtyři desítky převážně proruských aktivistů. Vlnu rozhořčení vyvolala v Moskvě i ozbrojená operace Kyjeva na východě Ukrajiny. Podle poslanců strany Jednotné Rusko ovládají kyjevskou vládu nacisté zralí pro nový norimberský proces.

Hlavní události dnešního dne na Ukrajině:

  • Proruští radikálové dnes po týdnu propustili tým vojenských pozorovatelů OBSE.
  • Český člen mise podplukovník Přerovský dorazil v noci do Prahy.
  • Jihoukrajinská Oděsa drží smutek za čtyři desítky obětí pátečních nepokojů.
  • Ukrajinské jednotky, které na východě země vedou operaci proti separatistům, dnes obsadily Kramatorsk a ovládly strategické body ve Slavjansku.
  • Proruští povstalci v Luhanské oblasti vyhlásili všeobecnou mobilizaci mužského obyvatelstva a zákaz nočního vycházení.
  • Předák krymských Tatarů Mustafa Džemilev se neúspěšně pokusil dostat na Krym.
  • Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's upozornila, že pokud by Ukrajina ztratila další území na východě, pravděpodobně by přestala být schopna splácet své dluhy.

Místopředseda branného výboru Státní dumy Franc Klincevič v reakci na události v Oděse připomněl, že před 70 lety v Bělorusku trestné oddíly SS složené mimo jiné z ukrajinských nacionalistů vypálily vesnici Chatyň. „Potomci fašistů to nyní zopakovali v Oděse. Zabarikádovali lidi v odborové centrále a dům podpálili. Proč Evropa taková zvěrstva podporuje?“ ptá se Klincevič. Také šéf výboru Státní dumy pro postsovětský prostor Leonid Sluckij přirovnal dnes páteční incident v Oděse k operacím německých nacistů během druhé světové války. Tragédii, k níž podle něj došlo vinou Kyjeva, označil za „novou Osvětim“.

Ukrajina se vzpamatovává z nejkrvavějších střetů od února (zdroj: ČT24)

Podle dnešních policejních zpráv uhořelo v pátek v Oděse 46 lidí

Páteční střety mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty v Oděse si vyžádaly několik desítek mrtvých. Čtyři lidé přišli o život během pouličních srážek, dalších 46 – podle dnešních policejních zpráv – při požáru budovy odborů, ve které si proruští aktivisté zřídili své sídlo. Většina z obětí zemřela následkem udušení, někteří po pádu z okna. Oděsa vyhlásila třídenní smutek.

O okolnostech páteční tragédie nejsou hodnověrné informace. Podle verze ukrajinské policie „propukl požár“ v Domě odborů poté, co došlo ke srážkám mezi prozápadními a proruskými aktivisty. Odpovědnost za incident podle Kyjeva nesou separatisté podněcovaní Moskvou, podle ruských médií vyprovokovaly srážky se „stoupenci federalizace“ naopak radikálové z Pravého sektoru a stoupenci proevropské orientace. Zprávy obou stran se shodují v tom, že stanový tábor proruských aktivistů před sídlem odborů proevropští demonstranti zlikvidovali a separatisté se následně uchýlili do sídla Domu odborů, který se později vzňal. Ruská média tvrdí, že žhářský útok provedli bojovníci Pravého sektoru, podle západních agentur létaly lahve se zápalnou směsí z obou stran.

Demonstranti v Oděse žádají propuštění zadržených

V Oděse se dnes před sídlem městské policie shromáždila skupina asi dvou set lidí a požadovala propuštění osob zadržených během pátečních nepokojů. Podle policejní zprávy bylo v pátek zatčeno 172 lidí, včetně řady cizinců. Značnou část zadržených tvoří podle ukrajinských médií ruští občané a obyvatelé moldavského Podněstří.

Ruská agentura ITAR-TASS dnes rozšířila zprávu, že žhářský útok na odborovou centrálu je dílem příslušníků speciálních bojových oddílů Vostok (Východ) a Štorm (Útok), které prý kromě miliardáře Ihora Kolomojského financuje i podnikatel Petro Porošenko, hlavní favorit květnových prezidentských voleb.

Před vypáleným objektem se i dnes shromáždila skupina proruských demonstrantů. Agresivně naladěný dav strhl z budovy ukrajinskou vlajku, kterou tam v pátek vyvěsili prozápadní aktivisté, a spálil ji. Policie proti jejich akci nezasáhla. K Domu odborů proudily od rána davy lidí, kteří na místo pokládali květiny, zapalovali svíčky a umísťovali vlajky města ve snaze o projev neutrality. V nedaleké nemocnici stáli v projevu solidarity lidé ve frontě, aby darovali krev pro zraněné. Ve městě se dnes konala také demonstrace asi dvou tisíc proruských aktivistů, kteří skandovali: „Oděsa je ruské město“. Manifestace se však podle všeho obešla bez větších incidentů.

Tragický incident v Oděse na místě vyšetřuje ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Dnes novinářům oznámil, že reakcí na smrt několika desítek lidí budou „velké personální přesuny“. O své místo už podle ukrajinských novinářů přišel oblastní policejní velitel Petro Lucjuk, svůj post zřejmě ztratí i oděský gubernátor Volodymyr Nemyrovskyj.

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová vyzvala k nezávislému vyšetření události, které by zjistilo totožnost osob odpovědných za násilí v Oděse. „Osoby zodpovědné za tyto zločiny musejí být postaveny před soud,“ uvedla Ashtonová v prohlášení. Zároveň vyzvala k tomu, aby neštěstí nebylo zneužito k rozdmýchání ještě větší nenávisti a násilí.

Kyjev ovládají nacisté zralí pro mezinárodní tribunál, prohlašují někteří ruští poslanci

Probíhající ozbrojenou operaci Kyjeva na východě Ukrajiny, jejímž cílem je vytlačit proruské vzbouřence z okupovaných správních objektů, dnes ostře kritizovali především poslanci ruské Státní dumy z kremelské strany Jednotné Rusko, podle nichž ovládají kyjevskou vládu nacisté zralí pro mezinárodní soudní tribunál.

Oděsa zažila krvavý pátek
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

„Organizovaná zločinecká skupina se dopouští válečných zločinů,“ řekla novinářům šéfka bezpečnostního výboru Státní dumy Irina Jarová. „Za tyto zločiny musejí být souzeni jako váleční zločinci před mezinárodním vojenským soudem,“ dodala. Jakákoli podpora „samozvanců v Kyjevě,“ kteří likvidují vlastní národ, je podle Jarové rovna spolupachatelství na masových vraždách.

„Je šokující, že vyvolávání občanské války na Ukrajině podporuje Západ, který rázem jako kdyby zapomněl na lidská práva a demokratické hodnoty, za jejichž nositele se Evropská unie a USA vydávají,“ soudí místopředseda Státní dumy Sergej Něverov, jeden z politiků, kteří se minulý týden ocitli na sankčním seznamu Evropské unie. Západ podle Něverova „dává za pravdu radikálům a nacistům, jejichž ideologií je ničení“.

Šéf parlamentní strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov je přesvědčen, že akce ukrajinské armády proti vzbouřencům ve Slavjansku a Kramatorsku je zločinem proti lidskosti. „Je to fašismus a kyjevské vedení se nepochybně dočká svého norimberského procesu,“ řekl Mironov televizi Rossija 24 s odkazem na poválečný soudní tribunál s nacistickými válečnými zločinci.

Podle dnešního vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je absurdní představa, že by se za nynější situace mohly na Ukrajině uskutečnit prezidentské volby, plánované na 25. května. „Je zjevné, že v podmínkách bojových akcí, trestné operace a masových vražd jsou slova o volbách přinejmenším absurdní,“ řekl.

Vydáno pod