Bartoš: Nechceme „euroismy“, ale svobodný nezávislý stát

Praha – Jasný cíl vystoupit z Evropské unie – s výrazně kritickým postojem kandiduje do nadcházejících eurovoleb formace NE Bruselu - Národní demokracie. Podle jejího lídra Adama B. Bartoše je unijní členství pro Českou republiku dlouhodobě škodlivé. Stát by se prý měl navrátit k svobodnému, nezávislému zřízení. Bartoš bojuje také za ochranu institutu rodiny před „rozvratnými“ činnostmi nadnárodních organizací. Třetím pilířem jeho strany je ochrana svobody a názoru.

Bartoš: Koncept EU je chybou už od začátku (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Podle Bartoše byl chybou už samotný koncept federalizace, připravovaný evropskými lídry od 50. let. „Byly to pokusy sjednotit evropský kontinent a mně se nic takového nelíbí. My chceme svobodný nezávislý stát,“ říká lídr NE Bruselu – ND. Právě jasnou prioritu rozpustit Evropskou unii považuje za konkurenční výhodu svého uskupení. „Byla tady jedna strana, která toto říkala, ale ta se posunula k tomu mainstreamu do středu. Dnes jsme jediní, kteří chtějí Evropskou unii rozpustit,“ dodává.

Jeho strana se také staví za ochranu rodiny před moderními trendy „-ismů“. Nesouhlasí s veřejnou propagací homosexuálního životního stylu, teoriemi genderu nebo sexuální výchovou na školách. „My to nechceme zakazovat v tom smyslu, že bychom za to lidi nějak trestali. Ale ten zákaz by se vztahoval na státní instituce či nevládní organizace,“ dodává Bartoš. Rád by v Evropském parlamentu spolupracoval s dalšími euroskeptickými kluby, jmenovitě se zástupci stran Marine Le Penové či Geerta Wilderse. Polovinu svého platu by rád věnoval své straně.