Islamisté unesli další školačky, dělají z nich otrokyně

Abuja - Nigerijská islamistická skupina Boko Haram unesla dalších osm školaček. Včera přitom přiznala, že stojí i za dubnovým únosem více než 200 dívek. Vůdce skupiny řekl, že je chce prodat. Žádné z dětí se zatím nenašlo. Spojené státy označily únosy za „ohavnost“. Nigérii nabídly pomoc při pátrání po dívkách. Do země pošlou vojáky i odborníky na vyjednávání s únosci.

K nejnovějšímu únosu došlo v obci Warabe v severovýchodní Nigérii. Dívkám bylo mezi 12 a 15 lety. Ozbrojenci přijeli podle svědků ve dvou nákladních vozech. Odvezli si i zvířata a jídlo, které ve vesnici našli. „Bylo jich hodně a všichni u sebe měli zbraň. Přijeli dvěma vozy pomalovanými vojenskými barvami. Začali střílet na naši vesnici,“ řekl o dnešním incidentu Lazarus Musa, obyvatel vesnice Warabe. Oblast kolem vesnice je baštou islamistické skupiny.

Více než dvě stovky dívek, které byly uneseny před třemi týdny, se stále pohřešují. Osvobodit se podařilo jen asi padesátce z nich. K prvnímu z únosů se v pondělí oficiálně přihlásil vůdce milicí Boko Haram Abubakar Shekau. Na videu oznámil, že dívky prodá na trhu. Celou dobu o nich mluvil jako o otrokyních. Dvě z nich prý již zemřely na hadí uštknutí a dvacet jich je nemocných.

Boko Haram
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Američané pošlou do Nigérie vojáky

Hromadný únos dívek vyvolal v Nigérii vlnu demonstrací protestujících proti nečinnosti vlády. Prezident Goodluck Jonathan to ostře odmítl a prohlásil, že armáda i policie dělají, co mohou, aby dívky našli. Svou pomoc při pátrání už nabídly i USA a Británie.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová uvedla, že americké velvyslanectví v Nigérii je připraveno vytvořit koordinační jednotku, jež bude zahrnovat americké vojáky a činitele, kteří mají zkušenosti s vyjednáváním ohledně rukojmích.

Hromadné únosy odsoudil i ugandský prezident Yoweri Museveni. „Bylo by chybou, kdyby nigerijská vláda s těmito lidmi vyjednávala. Nejdůležitější je porazit je. Pak může přijít jednání,“ konstatoval prezident.

Skupina Boko Haram chce na severu Nigérie zavést radikální formu islámu a od roku 2009 bojuje proti centrální vládě. Na svědomí má životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků byly často školy, mešity a státní instituce, policie i armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela na 1500 lidí. Podle zpravodajské stanice BBC milice už v minulosti unášely ženy a dívky, které využívaly hlavně jako sexuální otrokyně.