Zelení, Svobodní a Úsvit: V Evropě roste extremismus

Praha – V Evropě roste hrozba extremismu. Na tom se před volbami do Evropského parlamentu shodli lídři stran Petr Mach (Strana svobodných občanů), Ondřej Liška (Strana zelených) a Klára Samková (Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury), kteří byli hosty Událostí, komentářů. V otázce, jak problém řešit, již ale zdaleka jednotní nejsou. Lídři stran, které se ucházejí o křesla v EP, přicházejí do studia podle jejich pořadových čísel, a to sestupně, vždy po třech.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Nárůst extremismu v Evropě je nepopíratelný. Řešení otázky rasismu a přistěhovalectví, které s tímto fenoménem souvisí, ale každá politická strana vidí jinak.

  • Klára Samková (Úsvit): "Evropská unie samotná nedovoluje jiné vyjádření národa než národního státu. Tím pádem se vzedmuly národní vlny, které hledají jiné, další scénáře. Ty podoby mohou vyplývat z vlastního nesebevědomí, bezmocnosti a špatné politiky jak vnitřní, tak vnější. (…) Je třeba najít jiný způsob reprezentace národů, než jsou národní státy."
  • Ondřej Liška (Zelení): "V každém období krize se objevují sociální pnutí, která dokáží velmi umně využít populisté a krajní nacionalisté. (…) Je to otázka populismu. Je třeba posílit integrační centra, aby docházelo k lepší a hlubší integraci těch, kdo přicházejí z jiných kultur."
  • Petr Mach (Svobodní): "Jenom ne více integračních center a dotací na začleňování. My nesmíme uměle dávkami lákat imigranty, pak jich zde možná bude více, než je zdrávo."

Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají v pátek 23. a v sobotu 24. května.