Velitel NATO: Vojáky možná necháme na východě Evropy trvale

Varšava - Jeden z předních velitelů Severoatlantické aliance Philip Breedlove prohlásil, že NATO bude muset zvážit trvalé rozmístění svých vojáků ve východní Evropě. Informovala o tom agentura Reuters. Zároveň zdůraznil, že je třeba připomenout, že veškerá opatření Aliance jsou obranného charakteru a nemají sloužit k provokaci Ruska.

Redaktor Rovenský: USA mají v Evropě 65 tisíc vojáků (zdroj: ČT24)

„V současné době jde o spekulace. Každé takové rozhodnutí – to znamená přesun jednotek v rámci Evropy – podléhá schválení nejvyššího politického vedení NATO,“ konstatoval redaktor ATM Dušan Rovenský s tím, že by se pravděpodobně jednalo o americké vojáky, kteří se nacházejí v Evropě. V současné době tu mají USA šest brigád, což podle Rovenského dohromady činí 65 tisíc vojáků. Rozmístěni by byli pravděpodobně na periferii NATO – tedy v Polsku, Pobaltí, Bulharsku a Rumunsku.

Martin Stropnický, ministr obrany o roli ČR

„Pro nás to žádné zásadní překvapení neznamená. Samozřejmě, že ty plány jsou připraveny, jsou v různých stupních. My tam máme vyhrazeno své místo ve smyslu počtu – jednalo by se s největší pravděpodobností o čtyři gripeny a jednotku zhruba o síle 300 mužů. Jestli ale budeme v tomto kole osloveni, není jasné. Je to naše povinnost, na to se případně prostředky najít musí. Aliance je založena na kolektivní obraně a nedovedu si představit situaci, kdy by jeden členský stát řekl, že má problém a řekl: 'Zaplaťte to za nás'.“

NATO v současné době kvůli událostem na Ukrajině posiluje bezpečnost své východní hranice. Už v polovině dubna rozmístila Aliance své námořní síly v Baltském moři. K zajištění vzdušného prostoru Pobaltí vyslaly svá letadla Británie, Dánsko a Francie. Americké síly na východní hranici NATO zůstanou prakticky nepřetržitě nejméně do konce roku.

Na jihu Polska včera začala společná vojenská cvičení amerických, kanadských a polských vojáků. Spojené státy vyslaly v reakci na ukrajinskou krizi a chování Ruska na 150 výsadkářů, Kanadu zastupují desítky parašutistů. Trénují se koordinované seskoky, přesun vojenského materiálu, letecké a pěchotní operace.

NATO posílí obranu, ohlásil v Bruselu Rasmussen
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

Generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen zdůraznil, že NATO už posílením své přítomnosti v Pobaltí a Černém moři ukazuje své odhodlání bránit členské země. „Nebudeme váhat učinit další kroky, pokud to bude potřeba,“ podotkl. Aliance ale podle něj bude dál plnit i své další základní úkoly, kterými jsou kromě územní obrany také snaha napomáhat zvládání krizí a podpora kooperativní bezpečnosti.

Nynější krize se netýká jen Ukrajiny, ale stability euroatlantické oblasti jako celku, míní Rasmussen. „A není pochyb, že bezpečí a stabilita euroatlantické a asijskopacifické oblasti nemohou být pojímány odděleně,“ poznamenal na společné tiskové konferenci s japonským premiérem. Proto je podle něj dialog NATO s podobně smýšlejícími partnery, jako je právě Japonsko, pro řešení globálních otázek klíčový.