Krejčíř v JAR opět před soudem

Johannesburg – V Johannesburgu dnes začal soud s českým podnikatelem Radovanem Krejčířem, který je spolu s pěti dalšími osobami obžalován z únosu, mučení a pokusu o vraždu. Podle jihoafrického deníku Times podali dnes obhájci stížnost, ve které tvrdí, že nedostali veškeré požadované dokumenty, a nemohli se tak na proces dostatečně připravit. Projednávání případu bylo již v pondělí odloženo na dnešek kvůli nepřítomnosti nově určeného soudce.

„Nevíme, jaké má stát argumenty, protože nám nedal k dispozici všechny důkazy,“ řekla Krejčířova obhájkyně Annelene van Der Heeverová. Soudní spis údajně obhajobě předali se začerněnými jmény svědků i začerněnými některými dalšími detaily. „Chci podrobnosti o svědcích obžaloby. Chceme vědět, kdo jsou, a zkontrolovat, zda jsou důvěryhodní,“ dodala advokátka. Žalobce však namítl, že jména svědků ze spisu vymazal z bezpečnostních důvodů a jejich identitu odhalí až v pravý čas. Soudce však přikázal, aby žalobce požadované informace obhajobě vydal.

Z Krejčíře podle přítomných vyzařovalo sebevědomí a optimismus. V soudní síni prý konverzoval se svou ženu Kateřinou a dvěma dalšími osobami, které ji doprovázely.

Soud hlídali těžce ozbrojení policisté

Podle jihoafrické tiskové agentury SAPA přijal soud silná bezpečnostní opatření. Těžce ozbrojení policisté prý uzavřeli před příchodem obžalovaných ulici vedoucí k soudní budově. Před jednací síní byli dva a uvnitř další tři ozbrojení policisté. Soudce pak zakázal přítomným divákům během slyšení opouštět místnost. Projednávání případu bylo na dnešek odročeno v pondělí kvůli nepřítomnosti nově určeného soudce. 

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay

Obětí zločinu, ze kterého je Krejčíř obžalován, byl podle prokuratury bratr drogového kurýra. Kurýr údajně pro Krejčíře převážel pervitin v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů korun), ovšem i s drogami zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění popírá. Soud se má případem zabývat do konce května.

Jihoafrická policie řeší kromě tohoto Krejčířova případu i několik vražd, které by mohly s osobou uprchlého českého podnikatele souviset. Jednou z nich je zabití Krejčířova pobočníka, Jihoafričana libanonského původu Sama Issy, který zemřel loni v říjnu.

Krejčíř je stále ve vazbě

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Podle jihoafrických médií byl Krejčíř jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin zde ale odsouzen nebyl. 

Na jih Afriky Krejčíř přesídlil ze Seychel, kam v roce 2005 utekl před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Českým soudem byl pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Paradoxně by pro něj v této chvíli bylo výhodnější, kdyby byl do Česka vydán, protože obvinění, jimž čelí v JAR, jsou mnohem závažnější.

Krejčířovy kauzy

  • Do JAR přicestoval Krejčíř v roce 2007 ze Seychel poté, co české policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce své vily v Černošicích u Prahy. Úřady mu v roce 2012 odmítly udělit politický azyl, Krejčíř se ale odvolal. Do ukončení azylového řízení nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován do ČR.
  • V ČR byl Krejčíř v roce 2012 odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik; v prosinci 2013 mu odvolací soud v Praze trest o půl roku snížil, ale uložil mu pokutu tři miliony korun; pokud nezaplatí, prodlouží mu trest o rok a půl.
  • Od listopadu je Krejčíř v JAR ve vazbě kvůli obvinění z pokusu o vraždu a únos; už dříve byl nejméně čtyřikrát zatčen (duben a červen 2007, březen 2011 a únor 2012). Tento měsíc mu soud zamítl již čtvrtou žádost o propuštění na kauci.
  • V listopadu byl Krejčíř zadržen se svým údajným blízkým spolupracovníkem Desaiem Lupondem a pár dní nato skončili v cele i dva jihoafričtí policisté z jednotky pro boj s organizovaným zločinem Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane. Všichni byli obviněni z únosu bratra drogového kurýra, který prý pro Krejčíře měl dostat do Austrálie pervitin, což však neudělal a zmizel. Obvinění loni v červnu unesli jeho bratra a mučením z něj chtěli dostat, kde se nachází. Krejčíř prý navrhl muže zabít, aby kurýra vylákal na bratrův pohřeb; nakonec ho zbitého vyhodili za Johannesburgem. V této kauze bylo později zadrženo několik dalších lidí a soud ji bude řešit 5. až 30. května.
  • Letos v březnu policie obvinila Krejčíře z přípravy vraždy elitního policejního detektiva Nkosany „Zabijáka“ Ximby, který loni v listopadu Krejčíře zatkl, a soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana, jenž Krejčířovy aktivity v JAR dlouhodobě sleduje. Kauzu, v níž je obviněno sedm lidí, projednával soud dnes a několik lidí, včetně Krejčíře, obžaloval z podílu na vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro Krejčíře prý pracoval jako vymahač dluhů.
  • Koncem letošního února byla na několik hodin zatčena i Krejčířova manželka Kateřina a syn Denis kvůli podezření z držení kradeného automobilu a podezření z podvodu. Tento měsíc bylo obvinění staženo pro nedostatek důkazů a případ byl vrácen policii k dalšímu šetření.
  • Krejčíř v JAR čelil v minulosti také obvinění z pojistného podvodu, kvůli čemuž byl zadržen v březnu 2011. Podle policie předstíral rakovinu močového měchýře, a pojišťovně tak způsobil škodu asi 4,5 milionu randů. Soud ho ale propustil na kauci a v dubnu 2012 bylo obvinění z podvodu dočasně staženo.
  • V únoru 2012 byl Krejčíř zatčen kvůli podezření z účasti na ozbrojené loupeži v obchodě s elektronikou v Pretorii ve snaze vymáhat dluh. V říjnu 2012 bylo obvinění staženo.
  • Přes tři roky jihoafrické úřady vyšetřují Krejčíře kvůli nedoplatkům na daních. Berní úřad (SARS) zjistil, že Krejčíř má v JAR majetek za asi 130 milionů randů (asi 260 milionů korun), i když na sebe zapsán téměř žádný nemá. SARS též odhalil, že firma Groep Twee Beleggings, registrovaná na jeho ženu Kateřinu, mu údajně sloužila při přesunech peněz a využívali ji gangsteři jako zavražděný Lolly Jackson nebo drogový boss Glenn Agliotti.