Část radnice v Mariupolu lehla popelem

Mariupol - V jihoukrajinském Mariupolu v noci na dnešek vyhořela část radnice. O příčinách zatím nejsou bližší zprávy. Město je podle místních médií obklíčené armádou, která kontroluje všechny přístupové cesty. V centru pak pokračují boje. Podle nepotvrzených informací během pátečních bojů ve městě zahynulo dvacet, ale možná až čtyřicet lidí. Vzbouřenci se údajně chystají k útoku na místní letiště.

Oheň měl v budově městského zastupitelstva poškodit některé kanceláře v 1. až 4. patře a hlavní sál v pravém křídle budovy a horní patra v centrální části, napsal ráno list Ukrajinska pravda. Příčiny požáru nejsou jasné. Žádné oběti zatím hlášeny nejsou.

Páteční střety

Mariupol se stal dalším ohniskem srážek bezpečnostních sil s proruskými radikály. Ti se v pátek pokusili obsadit místní policejní stanici. Uvnitř budovy propukla přestřelka. Po ní větší část rebelů uprchla do města. „Začalo se střílet vedle institutu, na vlastní oči jsem viděla, jak to jednoho muže trefilo do nohy a druhého do ruky,“ popsala stav ve městě jeho obyvatelka Larisa Gremačevová. 

Údaje o celkovém počtu mrtvých se různí, podle ministra vnitra Arsenije Avakova zahynulo v pátek dvacet lidí. Separatisté hovoří až o dvojnásobku. Násilí se vystupňovalo v den, kdy si nejen Rusko, ale i Ukrajina připomíná vítězství nad nacistickým Německem. „Před 69 lety jsme bok po boku bojovali s Ruskem proti fašismu. Teď Rusko začalo válku proti Ukrajině. Historie se tak - byť jiným způsobem - opakuje,“ míní ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Oleh Bryndak, starosta Oděsy

„Myslím, že Den vítězství je svátek, který musí spojit všechny – nejen občany Oděsy, ale i různé generace a lidi s různými politickými názory. To, že dneska tady děláme tuhle hvězdu, to není politický symbol. Je to hvězda Oděsy – města hrdiny.“

Vládní jednotky se po střelbě před policejní stanicí stáhly. Situace se prý začala vymykat kontrole, což bezprostředně ohrožovalo civilisty. „To, co se teď děje v naší zemi, je otřesné. Ukrajinská armáda zabíjí a střílí po svých krajanech. Nás přitom označují za teroristy, kteří chtějí tuto zemi rozdělit. My se ale jen bráníme těm, kteří svrhli legitimně zvolenou vládu,“ říká další obyvatelka Mariupolu, která naopak stojí na straně protestujících proti současné ukrajinské vládě.

Boje uvnitř Mariupolu pokračují

Mariupol je nyní podle místních médií v obklíčení vojenských jednotek, které mají pod kontrolou veškeré přístupové komunikace. Armáda teď vyčkává, podle ní se ozbrojenci chystají zaútočit na místní letiště. Obyvatelé města mezitím stáhli vlajky – ať už ty ruské, či ukrajinské - na půl žerdi a drží smutek za včerejší oběti.

Za páteční krveprolití v Mariupolu jsou podle vyšetřovatelů odpovědní bratři Kuzmenkové, kteří se v dubnu postavili do čela místních separatistů. Dmitrij Kuzmenko se počátkem dubna vyhlásil za mariupolského „lidového starostu“ a byl zatčen. Po dobu jeho věznění v Kyjevě organizoval a financoval odpor separatistů Denis Kuzmenko, starší bratr zadrženého aktivisty. Právě pod jeho vedením proruští radikálové v pátek obsadili budovu mariupolské policie a chystali se okupovat i další správní objekty, tvrdí podle agentury Unian policie.

Půlmilionový Mariupol leží v Doněcké oblasti, v které se stejně jako v Luhanské oblasti má konat referendum o samostatnosti. Místní separatisté ho odmítli odložit i přes výzvu ruského prezidenta Vladimira Putina.

V Doněcku bylo uneseno sedm pracovníků Červeného kříže

Proruští separatisté vnikli v pátek večer do úřadovny Červeného kříže v Doněcku a zadrželi na několik hodin skupinu pracovníků organizace. Byl mezi nimi i jeden cizinec, informace o jeho státní příslušnosti a počtu unesených se rozcházejí. Podle mluvčího separatistů zadržení byli podezřelí ze špionáže. 

Agentura Interfax-Ukrajina ráno napsala, že separatisté zadržené propustili už ve dvě hodiny v noci. Podle mluvčí Ukrajinského červeného kříže byl jeden z unesených fyzicky napaden a je nyní v nemocnici.

Agentura Ukrinform poté uvedla, že mezi unesenými jsou tři dobrovolníci z Kyjeva, jeden Francouz a tři osoby z Doněcka. Jde výhradně o muže. Ženy, které byly v úřadovně, útočníci pustili. Všech sedm mužů mělo přijet do Doněcka s léky, které separatisté zabavili. Mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) David-Pierre Marquet později uvedl, že separatisté se zmocnili devíti spolupracovníků MVČK - osmi Ukrajinců a jednoho Švýcara.