Obamová odsoudila únosy dívek v Nigérii, pátrání stále bezvýsledné

Abuja - Nigerijská armáda vyčlenila dvě divize, aby pátraly po zhruba 250 unesených školačkách, kterých se zmocnily islamistické milice Boko Haram. Unesené dívky chtějí prodat do otroctví. Akci teroristů už odsoudila Rada bezpečnosti OSN a teď i první dáma Spojených států Michelle Obamová. Ta mimořádně vystoupila v rozhlasové relaci, kde normálně promlouvá prezident Obama. Podle ní tento hanebný čin dokazuje, že extremisté odmítají vzdělávání dívek, proti čemuž je nutné rozhodně bojovat.

Michelle Obamová se zastala unesených dívek (zdroj: ČT24)

„Co se stalo v Nigérii, není izolovaný případ. Je to příběh, který se děje před našimi zraky každý den, kdy mladé dívky po celém světě riskují svůj život, aby naplnily své tužby,“ řekla Obamová. Celý svět pak první dáma USA vyzvala ke zvýšenému úsilí o to, aby všechny dívky na naší planetě měly přístup ke vzdělání, což je podle Obamové jejich plné právo. Na závěr proslovu vyzvala k modlitbám za to, aby se unesené dívky v Nigérii vrátily domů a zdravé.  

Vzbouřenci patřící k radikální islamistické skupině Boko Haram nejprve v dubnu unesli více než 250 dívek ve věku 15 až 18 let z gymnázia v severonigerijském městě Chibok. Tento týden se pak zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Podle vlády nigerijského státu Borno, kde k únosům došlo, se ale nejméně 53 dívkám podařilo ze zajetí uniknout. Některým už v den útoku na jejich školy a dalším pak v následujících dnech. „Napřed řekli, že se nám nic nestane. Pak se ptali po jídle. Hrozili, že když jim to neřekneme, zabijí nás,“ vyprávěla jedna ze školaček, které se ze zajetí podařilo utéct.  

Na podporu pohřešovaných školaček a jejich rodin vystoupila už řada známých osobností. Obamová se již dříve připojila k internetové kampani Bring Back Our Girls (Vraťte naše dívky), stejně jako herečka Angelina Jolie nebo šestnáctiletá pákistánská bojovnice za právo žen na vzdělání Malala Júsufzaiová. Kampaň za osvobození dívek zaplavila některé světové metropole i sociální sítě. 

Islámští povstalci dnes vyhodili do povětří most na severovýchodě Nigérie, zabili neznámý počet lidí a unesli manželku a dvě děti bývalého policejního důstojníka. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na místní obyvatele a úřady. Most spojoval nigerijské státy Adamawa a Borno, ve kterých kvůli islámským radikálům platí výjimečný stav.

Dívky mohly být uneseny i do zahraničí

Pátrání po unesených dívkách je však zatím stále bezvýsledné. Podle britského expremiéra a zvláštního vyslance OSN Gordona Browna by se mělo hledat i v sousedních zemích: Kamerunu, Nigeru nebo Čadu. Prezident Nigerie ale tvrdí, že by odvlečení dívek za hranice vzbudilo pozornost a školačky jsou stále v zemi.  

Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan v minulých dnech kritizoval za nečinnost nigerijskou vládu i ostatní africké země. Podle zpravodajské stanice BBC už v minulosti islámské milice Boko Haram unášely a často sexuálně zneužívaly ženy a dívky, které kritizují za to, že se věnují vzdělání západního typu.  

Milice Boko Haram chce na severu Nigérie zavést radikální formu islámu a od roku 2009 bojuje proti centrální vládě. Na svědomí má životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků byly často školy, mešity a státní instituce, policie i armáda. Od začátku letošního roku již skupina pozabíjela na 1 500 lidí.