„Chceš zemřít jako voják?“ ptal se prý oběti Krejčíř

Johannesburg – Radovan Krejčíř, který se v Jihoafrické republice skrývá před českou justicí, se snažil z uneseného muže dostat potřebné informace tak, že ho poléval vařící vodou. Vyplývá to z výpovědí prvního svědka obžaloby Petera Vusiho Msimanga, který prý Krejčířovo nemilosrdné chování na vlastní oči viděl. Spolu s Krejčířem, který je ve vazbě, je z únosu, mučení a pokusu o vraždu obžalováno dalších pět osob. Všichni se cítí nevinní.

Obětí zločinu byl podle prokuratury bratr drogového kurýra. Ten měl pro Krejčíře převážet 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů korun). I s drogami ovšem zmizel. Krejčíř, sám už v ČR jednou pravomocně odsouzen, prý chtěl muže pod přezdívkou Doktor přes jeho bratra Bhekiho Lukheleho vypátrat.

Svědek Msimango byl Krejčířovými společníky přizván, aby pomohl při pátrání. Nyní soudu popsal, jak Krejčíř na uneseného tvrdě dotíral. Vše se mělo udát v kanceláři jeho zastavárny a směnárny. „Všichni se ho ptali, kde je jeho bratr Doktor. On jim řekl, že neví a že ho viděl naposledy před dvěma dny,“ vypověděl svědek podle serveru news24. Muži svou oběť, která měla svázané ruce a stála čelem ke zdi, začali bít. Krejčíř pak nařídil, aby mu sundali z hlavy pytel.
  
Krejčíř podle Msimanga řekl: „Podívej se na mě. Víš, kdo já jsem? Proč mi lžeš o svém bratrovi? Chceš zemřít jako voják? Tak dobře.“ Pak vzal konvici s vařící vodou a vylil ji nešťastníkovi na hlavu. „Ten chlapec vydal nesnesitelný výkřik. Pak přestal a začal se třást,“ pokračoval ve svém svědectví Msimango.
  
Mučený muž pak nakonec sám chtěl z mobilu zavolat Doktora. Krejčíř nařídil svým mužům, aby jej odvezli pryč z jeho kanceláře, aby mohl zavolat. Msimango jel s nimi. Lukhele prý svému bratrovi řekl: „Doktore, můj život je v tvých rukou. Vrať, co dlužíš těm lidem.“ Pak se telefonu chopil jeden z Krejčířových společníků a vyzval Doktora, aby „to všem usnadnil“ a vrátil kontraband. Oslovený muž jim odpověděl, že jde o provokaci a varoval je před trestem za únos. Setkat se s Krejčířem, kterému tvrdil, že se „zásilka“ ztratila, už nechtěl, protože se obával o svůj život.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Koncem dubna byl navíc nově obžalován z podílu na loňské vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů.

Jihoafrická média Krejčíře spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí. Za žádný trestný čin zde ale zatím odsouzen nebyl.

Na jih Afriky Krejčíř přesídlil ze Seychel, kam v roce 2005 utekl před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Českým soudem byl pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik a další kauzy ještě neskončily.

Vydáno pod