Dvojí vítězství Conchity Wurst: V Eurovizi i v boji proti předsudkům

Vídeň/Kodaň – Vítězství v Eurovizi je pro vousatou dámu z Rakouska něco víc než jen vstupenka do hvězdného světa showbyznysu: gesto liberálně smýšlející Evropy. „Dnešní večer je věnovaný všem, kteří věří v budoucnost míru a svobody,“ prohlásil po vítězství v populární pěvecké soutěži evropských televizí travesti zpěvák Conchita Wurst, jenž netradičním zjevem i jménem bojuje proti předsudkům. Jeho triumf zhlédlo v televizi na 180 miliónů diváků.

Za maskou Conchity Wurst se skrývá 25letý Thomas Neuwirth. Ten si svůj pseudonym vybral s poukazem na to, že odlišnost člověka by měla být všem buřt. V showbyznysu se pokouší prorazit už několik let. V roce 2006 se zúčastnil pěvecké soutěže Starmania, kde skončil druhý. V roce 2012 se ucházel už jako výstřední vousatá zpěvačka Conchita Wurst o účast v soutěži Eurovize, v národním kole skončil druhý.

Díky nynějšímu vítězství v této písňové soutěži, kterou sledovalo na 180 milionů lidí v 45 zemích, se z rodáka/rodačky z rakouského Gmundenu stala mezinárodní hvězda. Conchita obdržela nejen nejvyšší bodová ohodnocení z třinácti zemí, ale i body z jižní a východní Evropy, čímž se nepotvrdil předem ohlášený bojkot porot konzervativních států. Travesti zpěvák zvítězil s písní Rise Like a Phoenix. Píseň na iTunes ovládla čelná místa hitparád čtrnácti evropských zemí, celosvětově se dostala na 9. místo.

Vousatá zpěvačka vítězí v boji proti předsudkům (zdroj: ČT24)

Výstředním zjevem a kontrastem ženských a mužských atributů chtěla Conchita Wurst ukázat především na netoleranci k odlišnostem. Předsudky přemohl u fanoušků talent a bezprostřednost. Nejvíc slavili ti, kteří podle pravidel svůj hlas Conchitě dát nemohli, tedy Rakušané. Podle fanoušků jde o kontinentální gesto tolerance, které považují za skvělou zprávu pro Rakousko - a především pro Evropu. To si ovšem nemyslí politici ze země, kde práva homosexuálů omezují zákony. Podle ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina výsledek soutěže ukazuje, jak dopadá evropská integrace, která je na cestě do propasti. „To je konec Evropy. Zbláznila se. Už tam nemají ženy a muže, ale namísto toho tohle,“ řekl k tomu kontroverzní poslanec ruské Státní dumy Vladimir Žirinovskij.

Ne všichni Rusové ale takovým názorům tleskají. Vousatá diva skončila v národním pořadí na třetí příčce a hned za ní zástupkyně Ukrajiny Marija Jaremčuková - pro mnohé druhá neoficiální vítězka letošní eurovize. V celoevropském pořadí totiž porazila plavovlasá ruská dvojčata Anastasiji a Mariju Tolmačevovy.

„V zásadě nevylučuji, že jednou nechám paruku doma, ale to se v nejbližší budoucnosti určitě nestane. Má mise skončí, až už nebudeme muset diskutovat o tom, koho smíme milovat,“ prohlásila Conchita Wurst, která už si asi nebude moci užívat doby, kdy mohla bez masky chodit po Vídni, aniž by ji kdokoliv poznal.