Autokrat, či spasitel ekonomiky? Indickým premiérem se asi stane Módí

Dillí – Indickým premiérem se zřejmě stane hinduistický nacionalista Naréndra Módí. Koalice vedená Módího Indickou lidovou stranou (BJP) slibuje oživení ekonomiky a vytvoření mnoha nových pracovních míst. Podle odhadů bude mít v parlamentu většinu 272 křesel. Západ Módího dlouho ignoroval kvůli možnému spojení s krveprolitím v Gudžarátu, při němž zemřelo tisíc lidí. Módí jakoukoli vinu popírá.

Odpůrci Módího tvrdí: je to autokratický hinduistický šovinista. Podle nich nese odpovědnost za propuknutí náboženských nepokojů v jeho domovském státě Gudžarát v roce 2002. Při násilnostech tehdy zahynulo více než 1 000 lidí, převážně muslimů. Módí byl kvůli krveprolití v Gudžarátu dlouho bojkotován západními vůdci. Jeho strmý politický vzestup v Indii ale přiměl Evropskou unii a Spojené státy přehodnotit jejich postoje.

Módího předvolební kampaň byla velkolepá. Třiašedesátiletý politik nacestoval přes 300 tisíc kilometrů, promluvil na víc než pěti tisících mítincích a přes mobilní aplikace se spojil se 130 miliony lidmi. Během předvolebního tažení získal přezdívku „všudypřítomný muž“. Projevům dominovalo téma změny. „Kongresu jste dali 60 let, zkuste mi dát 60 měsíců,“ prohlásil Módí.

V kampani zacílil na bolavé místo vládnoucí strany – korupční skandály. Sází na hospodářský potenciál, díky němuž by Indie mohla atakovat přední příčky na světových trzích. Chce podporovat podnikání a investovat do infrastruktury. Slibuje také víc pracovních míst. „Chtějí povolit uzdu ekonomice, ulehčit vstup zahraničních investorů na domácí trh. V mnoha ohledech má Módí možnost ekonomiku rozpohybovat,“ myslí si ekonom Stefan Hofer.

Podle odhadů by měla BJP získat v parlamentu většinu

Průzkum provedený ústavem CSDS pro televizní síť CNN-IBN teď předpovídá Indické lidové straně zisk 270 až 282 mandátů. Koalice v čele s vládnoucím Indickým národním Kongresem (INK) by měla podle téhož průzkumu obsadit pouze 92 až 102 míst, což by byl historicky nejhorší výsledek pro INK vedený mocnou dynastií Néhrú-Gándhí.

Další odhad výsledků vypracovaný agenturou Nielsen pro zpravodajský server ABP News očekává vítězství Módího koalice s 281 parlamentními křesly. Naopak televizní kanál Times Now podle agentury AFP jako jediný odhaduje, že Módího koalice obsadí pouze 249 křesel.

Naréndra Módí
Zdroj: Rajesh Kumar Singh/ČTK/AP

Analytici ale varují, že odhady výsledků bývají v Indii velmi nepřesné. Několik celonárodních průzkumů veřejného mínění při odchodu z volebních místností při volbách v letech 2004 a 2009 značně přecenilo úspěchy BJP. V obou případech pak koaliční vládu sestavil Indický národní kongres, připomněla agentura Reuters. „Teprve po zveřejnění konečných výsledků budeme vědět, jestli 'vlna Módího popularity' byla skutečná. Pořád je ještě možné, že tu vlnu vytvořila média, že byla umělá,“ prohlásil politolog pracující pro CSDS Pravín Radž.

Indické parlamentní volby probíhaly na devět etap. Oficiální výsledky by měly být zveřejněny v pátek. Hlas odevzdalo rekordních 551 milionů lidí (66 procent oprávněných voličů).