Stav Wojciecha Jaruzelského je po mrtvici vážný, ale stabilizovaný

Varšava – Vážný, ale stabilizovaný je stav bývalého polského prezidenta Wojciecha Jaruzelského, kterého v neděli ranila mrtvice. Devadesátiletý někdejší komunistický politik je pod dohledem lékařů a při vědomí. Mrtvici utrpěl už ve vojenské nemocnici ve Varšavě, byl proto přemístěn na jednotku intenzivní péče. V posledních letech byl s vážnými zdravotními problémy hospitalizován několikrát. Má problémy se srdcem, prodělal zápal plic a byla u něj diagnostikována rakovina lymfatických uzlin. Docházel proto na chemoterapii.

Varšavský soud v srpnu roku 2011 rozhodl, že Jaruzelski nebude kvůli špatnému zdravotnímu stavu souzen ani za vyhlášení výjimečného stavu v prosinci 1981 s cílem potlačit protikomunistickou revoltu v zemi, ani za krvavý zásah proti demonstrantům v roce 1970. Posudek lékařů z letošního března toto rozhodnutí potvrdil.

Vyhlášení výjimečného stavu na počátku 80. let si vyžádalo oběti na životech, podle přívrženců generála Jaruzelského ale uchránilo zemi před sovětskou invazí. Na konci 80. let se generál dohodl s opozicí na rozdělení moci a stal se nakrátko prezidentem, než odstoupil.

Nepokoje, které vypukly v roce 1970 na polském pobřeží po zvýšení cen potravin, ukončil brutální zásah policie a vojska, při němž zemřely desítky osob. Jaruzelski byl tehdy ministrem obrany. Stal se jím na jaře roku 1968 a jen několik měsíců poté se polská armáda podílela na sovětské invazi do Československa. O mnoho let později se Wojciech Jaruzelski za účast na invazi omluvil a označil ji za „politicky hloupý akt“.

Vydáno pod