Odstraňování škod po úniku kalu potrvá nejméně rok

Budapešť – Protržení odkalovací nádrže u západomaďarského městečka Ajka je nejhorší ekologickou katastrofou v historii Maďarska. Havárie si vyžádala nejméně 4 mrtvé a přes sto zraněných. Šest osob se stále pohřešuje. Odstraňování škod potrvá minimálně rok a bude stát stovky milionů korun.

V obcích u města Ajka, na západě Maďarska, které zaplavil příval toxického červeného kalu z protržené hráze u hliníkárny, dál platí stav ohrožení. Toxický kal pokryl rozlohu 40 kilometrů čtverečných. Maďarská policie případ vyšetřuje jako trestný čin způsobení smrti z nedbalosti. Při dosud největší ekologické katastrofě v zemi přišli o život 4 lidé a víc než sto lidí bylo zraněno, k tomu se 6 místních obyvatel pořád pohřešuje.

Nezvěstné, kterými jsou postarší lidé, hledají záchranáři v protichemických oblecích. Úřady se obávají, že zahynuli pod nánosy znečištěného bahna, které zde stále asi v metrové vrstvě leží. Pátrací čety se musejí kalem brodit a k hledání těl používat kovové pruty. Všichni nezvěstní i oběti jsou z vesnice Kolontár, která jako první stála až dvoumetrové vlně kalu v cestě. 

Obyvatelé zasažených obcí teď nevědí, co bude dál. Domy jim zaplavil toxický kal. Dnes se sem mohli na chvíli vrátit, aby si vzali některé potřebné věci. Většina ale v místě nezůstává, bojí se o zdraví.

Na 500 pracovníků maďarského krizového centra, vojáci a experti z hliníkárenské společnosti MAL, které zařízení v Ajce patří, se nyní ze všech sil snaží zneutralizovat toxický červený kal. Ten se totiž dostal do řeky Marcal a do potoka Torna. Odtud by mohl proniknout až do Dunaje. „Snažíme se nánosy odvést a zasažené řeky vyčistit. Děláme všechno pro to, aby se to nedostalo do řeky Ráby a přes ní do Dunaje, ale zaručit to nemůžeme,“ uvedl Gyorgy Bakos, mluvčí Úřadu ochrany proti katastrofám.

Nebezpečný materiál, který z nádrže vytekl, je žíravý, obsahuje těžké kovy, způsobuje chemické popáleniny a dráždí oči. Kal neobsahuje kyanid a není radioaktivní, jak první zprávy uváděly, řekl podle MTI šéf ochranného výboru Jenö Lasztovicza.

Kal zničil vše, co mu přišlo do cesty

Místo zkázy ohraničuje všudypřítomná červenooranžová barva kalu. Z jímky ho vyteklo na milion kubických metrů a pronikl do pěti okolních vesnic a městeček. Nábytek, a dokonce některá auta vlna odnesla až dva kilometry daleko. Zaplaveny byly stovky domů a zahrad. Podél břehů kontaminované řeky Marcal leží vyplavené mrtvé ryby.

„Nenacházím slova,“ okomentoval situaci asi pětadvacetiletý muž. „Utíkal jsem na kostelní pahorek a musel jsem se dívat, jak mi povodeň lehce spolkla auto,“ dodal. Nikdy prý nezapomene na to, jaký „ničivý a bublající hluk“ valící se kal vydával.

Svrchní vrstva půdy musí pryč

Zatím není jasné, co protržení hráze způsobilo. Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že prověří, zda hliníkárna neskladovala v laguně více kalu, než bylo povoleno. Nepříznivou roli také mohly sehrát nedávné vydatné deště.

Ekologové ale namítají, že kal se v zemině usadí a zpustoší tak zemědělské plochy. Vítr prý navíc může vysušený kal odvát až do patnáctikilometrové vzdálenosti. Ministerstvo životního prostředí se podle BBC domnívá, že v celé zasažené oblasti bude muset být odtěžena asi dvoucentimetrová vrstva půdy. Likvidace škod se zřejmě neobejde bez technické a finanční pomoci Evropské unie.