Olympijský oheň dorazil do Pekingu

Peking - Do Pekingu, dějiště letních olympijských her dnes dorazil olympijský oheň. Na náměstí Tchien-an-men byla poté zažehnuta olympijská pochodeň, kterou čínský prezident Chu Ťin-tchao předal prvnímu bězci, olympijskému vítězi z Atén a světovému rekordmanovi v běhu na 110 metrů přes překážky Liou Siangovi.

Oheň v lucerně přivezl z Řecka na palubě speciálu čínských aerolinií předseda přípravného výboru olympiády Liou Čchi. Na pekingském letišti ho vítaly stovky dětí, které mávaly čínskými a olympijskými vlajkami. V centru metropole panovala přísná bezpečnostní opatření, která měla předejít tomu, aby se předání ohně nepokusili zmařit protitibetští aktivisté.

Náměstí Tchien-an-men, kde v roce 1989 čínská armáda krvavě potlačila prodemokratické protesty, bylo pro veřejnost uzavřeno a přístup na něj měli jen pozvaní hosté. Mimo provoz byla také blízká stanice metra.

Olympijská pochodeň se po jednodenní zastávce vydá na pouť dlouhou 137.000 kilometrů. Během takzvané cesty harmonie zavítá do 20 zemí na pěti kontinentech. Na hlavním stadionu se má olympijský oheň zapálit při zahajovacím ceremoniálu 8. srpna.

Olympijskou pochodeň čeká pouť dlouhá 137.000 kilometrů, na hlavním stadionu se má olympijský oheň zapálit při zahajovacím ceremoniálu 8. srpna.
Zdroj: ČT24