Turecko demonstruje za oběti důlní katastrofy

Ankara – Slzným plynem rozehnala policie v Izmiru demonstranty, kteří po úterní tragédii u města Soma protestovali proti podmínkám panujícím v tureckých dolech. Do ulic vyrazily tisíce lidí i v dalších městech, odbory na dnešek vyhlásily stávku. Počet obětí důlního neštěstí mezitím stoupl na 282, pod zemí je stále asi 150 horníků. Pátrání komplikuje záchranářům také únik plynu. Pozůstalí v Somě dnes pohřbili první mrtvé.

„V posledních dvanácti hodinách jsme nevynesli ven žádné živé horníky,“ oznámil ministr energetiky Taner Yildiz. Dodal, že záchranáři se ale ještě nedostali do dvou štol, a přiznal, že situace je horší, než se předpokládalo. Na dno dolu se nedaří proniknout, riziko udušení je podle záchranářů příliš velké. Dovnitř čerpají kyslík a doufají, že někdo přežil; šance na to je ale minimální. Porucha elektrického vedení způsobila požár v době, kdy bylo pod zemí 787 lidí. Jde o největší tragédii tureckého hornictví, zahraniční pomoc s vyprošťováním horníků ale Turecko zatím odmítlo.

Pohřeb obětí tureckého důlního neštěstí
Zdroj: ČT24

Na hřbitově ve městě Soma se dnes konaly pohřby obětí neštěstí, kterých bylo zatím identifikováno 217. Prakticky každý obyvatel města ztratil někoho z příbuzných nebo přátel.

Vláda vyhlásila třídenní smutek, už ve středu však lidé protestovali v několika městech. Čtyři odborové svazy na dnešek vyhlásily jednodenní stávku na protest proti špatným bezpečnostním podmínkám, které podle nich v dole zavládly po privatizaci. „Nechali zemřít stovky našich kolegů v Somě a nutí je pracovat za brutálních podmínek, aby měli co nejvyšší zisk,“ uvádí se v prohlášení odborových svazů.

To není nehoda, ale vražda

Shromáždění se na výzvu odborových svazů konala v Ankaře, Izmiru a Istanbulu. V Izmiru se sešel dav asi 20 000 lidí a při zásahu slzným plynem byl zraněn vůdce odborářů, který skončil v nemocnici. Ke stávce se připojilo mnoho dělníků. V důlním regionu Zonguldak zase přišli horníci k dolu, ale nešli pracovat. Lidé, kteří se shromáždili v Istanbulu, nesli transparent s nápisem To není nehoda, ale vražda. Policie na řadě míst proti demonstrantům zakročila slzným plynem nebo vodními děly.

K místu neštěstí dnes dorazil prezident Abdullah Gül, který kvůli tomu zrušil cestu do Číny. S předsedou parlamentu Cemilem Çiçekem navštívili také zraněné v nemocnici. Ve středu lidé velmi rozzlobeně přivítali premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, který se musel s doprovodem uchýlit do supermarketu před rozlíceným davem, volajícím na něj Vrahu! a Zloději! Erdogan ve středu na tragédii reagoval poněkud nevhodným způsobem, když naznačoval, že ztráty životů v hornictví nejsou ve světě výjimkou. Jako příklady ale uváděl neštěstí, jež se v 19. století stala ve Velké Británii. Později slíbil, že incident bude podrobně vyšetřen.

Recep Tayyip Erdogan:

"Tato neštěstí se nestávají jen v Turecku, ale taky v Americe, Číně, Francii, Indii nebo Belgii. Můžu říct, jaké jsou tam počty obětí - a naše země je na tom mnohem líp. (…) V Británii zemřelo v roce 1838 při zřícení dolu 240 lidí. Dalších 361 horníků tam zemřelo v roce 1866."

Podmínky a bezpečnost v dolech tehdy a teď jsou ale úplně jiné. Srovnávat nejde podle odborníků nejen technika a vybavení, ale ani znalosti horníků. 

Turecké ministerstvo práce tvrdí, že důl v Somě prověřilo od roku 2012 pět inspekcí, ta poslední v březnu, a nikdo neshledal žádná pochybení. Parlamentní opozice ale upozornila, že Erdoganova vládní Strana spravedlnosti a rozvoje nedávno zamítla její návrh na prověření množících se důlních neštěstí v oblasti Somy.

Vydáno pod