Ve Vietnamu umírají Číňané, vztahy jsou nejhorší od roku 1979

Hanoj – Protičínské protesty ve Vietnamu si vyžádaly první oběti. Podle agentury Reuters zemřelo 20 lidí, 150 jich je zraněných. Demonstranti vypalují zahraniční továrny. Stovky Číňanů už ze země utekly. Protesty vypukly poté, co Peking přesunul těžební plošinu do oblasti v Jihočínském moři, na kterou si dělá nárok Vietnam. Vztahy obou zemí jsou nejhorší od roku 1979, kdy spolu svedly krátkou válku.

Čínsko-vietnamská roztržka má první oběti (zdroj: ČT24)

Čínské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad násilnostmi ve Vietnamu hluboké znepokojení. Apelovalo na Hanoj, aby potrestala viníky a odškodnila oběti. Čínské velvyslanectví pak vyzvalo vietnamské bezpečnostní složky, aby „přijaly účinná opatření k ochraně čínských státních příslušníků“. Podle agentury AFP Peking rovněž obvinil vietnamskou vládu, že je s protičínskými demonstranty „spolčená“.

Účastníci protestů v noci zaútočili na největší ocelárnu v zemi a nepokoje se přelily z jihu země i do centrálních oblastí Vietnamu. Celkem násilí zachvátilo tento týden 22 ze 63 vietnamských provincií. Jde o jednu z nejhorších krizí v čínsko-vietnamských vztazích od krátké pohraniční války, kterou spolu oba státy svedly v roce 1979.

Ondřej Klimeš, sinolog

„Čína je zvyklá na úspěchy v mezinárodních vztazích, ale na druhou stranu je zvyklá i na to, že se spoustou sousedů má vztahy napjaté. A napětí v Jihočínském a Východočínském moři setrvale stoupá. Tento incident může mít za následek vyhrocení situace do ozbrojeného konfliktu či intervence, například v podobě ochrany čínských obyvatel ve Vietnamu. Nikdo ale tuto variantu nechce.“

„V noci do nemocnice dorazilo asi 100 lidí. Mnoho z nich byli Číňané. Další sem proudili dnes ráno,“ sdělil agentuře Reuters lékař z všeobecné nemocnice provincie Ha Tinh v telefonickém rozhovoru. Stovky Číňanů už podle dostupných informací z Vietnamu utekly. Číňané ze země prchají letadly nebo přejíždějí do sousední Kambodže.

Tchajwanské sdělovací prostředky uvedly, že protestující v noci napadli velkou ocelárnu v provincii Ha Tinh, kde zapálili několik budov a pronásledovali čínské dělníky. Ocelárnu vlastní největší tchajwanský investor ve Vietnamu, společnost Formosa Plastics Group. Po svém plánovaném dokončení v roce 2020 bude největší ocelárnou v jihovýchodní Asii a patřit k ní bude i přístav a elektrárna. Celý komplex má stát asi 20 miliard dolarů (400,5 miliardy korun).

Hořící továrna ve vietnamském městě Binh Duong
Zdroj: ČT24/ISIFA/AFP PHOTO/VNExpress

Ve středu tisíce Vietnamců zapalovaly čínské a další zahraniční továrny a ničily průmyslové zóny na jihu země poblíž vietnamské hospodářské metropole Ho Či Minova Města. Jen v provincii Bin Duong nahlásilo škody 460 firem a zranění, především po zásazích cihlami a kameny, utrpělo přes 40 policistů. Vietnamská policie oznámila, že zadržela asi 500 lidí přistižených při drancování, krádežích a žhářství.

Za vše může ropná plošina. Začátkem měsíce ji Čína ukotvila západně od korálových Paracelských ostrovů – jen asi 200 kilometrů od vietnamské pevniny. O ostrovy už obě země válčily v lednu 1974 v ostré námořní bitvě – a Peking vyhrál.

Přestože OSN dává zemím kolem Jihočínského moře výlučné ekonomické zóny, nárokuje si regionální velmoc mnohem rozsáhlejší vody. Oblast je bohatá na ropu a další suroviny.