Ruská cenzura se chystá zablokovat Twitter

Moskva – Ruské cenzurní úřady se chystají zablokovat sociální síť Twitter. Oznámila to dnes agentura ITAR-TASS s odvoláním na mluvčího telekomunikační cenzurní správy Roskomnadzor. Vedení sítě podle cenzorů zásadně nespolupracuje a odmítá vymazat „extremistický obsah“. Hrozba zablokováním Twitteru naopak rozčílila premiéra Dmitrije Medvěděva. Cenzory vyzval k tomu, aby si raději „zapnuli mozky“.

„Kategoricky odmítají respektovat požadavky Roskomnadzoru a generální prokuratury, aby byl extremistický obsah odstraněn,“ řekl ruské agentuře mluvčí Roskomnadzoru Vadim Ampelonskij. „Společnost zaujala důsledně nekonstruktivní postoj, a vytváří tak podmínky, v nichž bude zablokování této služby nevyhnutelné,“ dodal.

Poslední pokyn ruských cenzorů prý Twitter splnil 26. února, kdy byl zrušen jistý ruský účet věnovaný událostem v Sýrii. Na síti se prý tehdy objevily fotografie mrtvých a popravených lidí. „Žádné jiné výzvy Twitter nerespektoval,“ uvedl Ampelonskij.

Místopředseda Roskomnadzoru Maxim Ksenzov dnes v rozhovoru pro list Izvestija uvedl, že zablokování by znemožnilo přístup k sociální síti na celém území Ruské federace. Operace je podle něj technicky otázkou několika minut.

Na komplikovanou komunikaci s vedením Twitteru prý ruská cenzura upozorňovala už několikrát. „Posíláme jim požadavky kvůli podvodným účtům a publikovaným pomluvám, ale jejich reakce je opožděná,“ upozornil Ksenzov s tím, že se Roskomnadzor jen snaží hájit společenské zájmy.

Premiér proti blokování

Varováním před uzavřením Twitteru si ruský cenzor vysloužil kritiku z nejvyšších míst. Premiér Medvěděv, který mezi ruskými politiky patří k nejpilnějším uživatelům sociálních sítí, cenzory vyzval, aby místo blokování přístupu raději „zapnuli mozky“. „Jako aktivní uživatel sociálních sítí mám za to, že ruské zákony musejí dodržovat jak samotné sítě, tak i jejich uživatelé,“ napsal premiér na Facebooku. „Odpovědní úředníci by ale občas měli zapnout mozky. A neposkytovat rozhovory o tom, že sociální sítě zablokují,“ dodal.

Roskomnadzor se nicméně k blokování internetových služeb uchyluje poměrně často. Umožňuje mu to několik nových ruských zákonů, které mají ochránit zejména dospívající mládež před vulgárním obsahem, výzvami k sebevraždě či užíváním drog. Podle kritiků cenzura zneužívá své pravomoci k blokování nepohodlného politického obsahu a zastrašování opozice.