Separatisté osvobodili svého zajatého vůdce

Kyjev - Ukrajinští pohraničníci krátce zadrželi samozvaného gubernátora Luhanské národní republiky Valerije Bolotova. Po dvou hodinách si ale stovka ozbrojených povstalců násilím vynutila jeho propuštění. U Slavjansku se v noci střetli příslušníci ukrajinské Národní gardy se separatisty, ve městě byly slyšet silné výbuchy, údaje o ztrátách nejsou k dispozici. V Charkově začal kulatý stůl, který má vést k obnovení národní jednoty. Proruští separatisté se neúčastní, ale demonstrují.

Ukrajinští pohraničníci dnes ráno zajali jednoho z vůdců proruských separatistů na východě země, gubernátora samozvané Doněcké lidové republiky Valerije Bolotova. Pohraničníci však nedostali posily, a tak si ozbrojení vzbouřenci dokázali vynutit osvobození svého vůdce. 

Pohraničníci zatkli Bolotova kolem 4:45 SELČ na hraničním přechodu s Ruskem v Luhanské oblasti a vzápětí o tom informovali další úřady. „Avšak ani za dvě hodiny žádné posily na hraniční přechod nedorazily,“ uvedla pohraniční stráž.

Mezitím na přechod zaútočila více než stovka ozbrojenců, kterým se podařilo zajatce osvobodit. Komuniké vylíčilo přestřelku na přechodu jako tvrdý boj. Žádný pohraničník ale nebyl zraněn.

Bolotov minulé úterý vyvázl z údajného atentátu, po kterém si odjel léčit lehké zranění do Ruska, aniž by se jej pohraničníci pokusili zadržet. V důsledku vyšetřování pohraniční stráž slíbila, že gubernátora při jeho návratu zatkne, jak se i stalo. „Lidové republiky“, které separatisté vyhlásili v Luhanské a Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, mezitím ukrajinská generální prokuratura označila za „teroristické organizace“ s jasnou hierarchií a kanály financování a dodávek zbraní.

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Těžké boje u Slavjansku, počty obětí není možné ověřit

V noci na dnešek se vládní Národní garda tvrdě střetla s povstalci u Slavjansku. Podle ukrajinské agentury Unian byly slyšet velmi silné výbuchy, osvětlovací rakety vzlétaly jedna za druhou a nad městem přelétaly stíhačky. Podle ruské agentury ITAR-TASS naopak Národní garda ostřelovala pozice místní domobrany na předměstích obklíčeného Slavjanska ze samohybných houfnic.

„Velmi silný výbuch. Slyšet je to i v centru města (…) Sype se sklo z oken. Zase výbuch,“ citovala agentura Unian nejmenovaného místního obyvatele. Podle očitých svědků prý separatisté ostřelovali kontrolní stanoviště Národní gardy a jeden z povstaleckých velitelů byl prý přepraven do nemocnice těžce zraněný. Údaje o ztrátách z bojů dosud nejsou k dispozici.

Ještě dříve samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov vyčíslil ztráty vládních sil během tažení proti povstalcům na 650 lidí, počítaje v to zabité, raněné a zajaté, a to včetně 285 extrémistů z Pravého sektoru, zmobilizovaných do Národní gardy, 120 ukrajinských žoldnéřů ze speciálních praporů Dněpr a Azov, 90 příslušníků tajné služby SBU, 40 výsadkářů a dvou desítek policistů.

Ztráty prý utrpěli i zahraniční žoldnéři: Šest mužů prý ztratila polská firma ASBS Othago, 14 americká Greystone a padesátku americká firma Academi, dříve známá jako Blackwater. Americká zpravodajská služba CIA a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle starosty údajně přišly o 25 pracovníků, 13 z nich je mrtvých. Kyjev také ztratil osm vrtulníků, tři houfnice, šest obrněných transportérů a čtyři bojová vozidla pěchoty.

Ztráty povstalců od 2. do 12. května naopak činily údajně jen „osm mrtvých a tři zraněné“, řekl Ponomarjov s tím, že do ztrát nezahrnul zabité civilisty. Kyjev podle médií přiznává 21 padlých a 65 zraněných.

Zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Šimonović v pátek uvedl, že ukrajinský konflikt si podle odhadu už vyžádal na 250 životů, z toho 127 od zahájení operace ukrajinských vládních jednotek proti proruským separatistům na východě země. Kromě toho je nyní v zajetí nejméně 49 lidí a desítky osob jsou nezvěstné. 

Ve Slavjansku se v noci tvrdě bojovalo (zdroj: ČT24)

Kulatý stůl zřejmě bez separatistů

V Charkově se u kulatého stolu opět rokuje o řešení krize. Účastní se poslanci a vládní politici, naopak chybí separatisté z východní Ukrajiny. Už první kolo jednání u kulatého stolu se ve středu v Kyjevě konalo bez nich. Absenci povstalců při politických rokováních přitom kritizovali sami separatisté i Moskva. Kyjev ale trvá na tom, že dialog lze vést jen se silami, které „nemají krev na rukou“.

Vydáno pod