Neapolský kněz se postavil mafii a jejím toxickým odpadkům

Neapol - Obyvatelé Neapole vzali likvidaci skládek toxického odpadu, které má na svědomí tamní mafie, do vlastních rukou. Tisíce lidí chtějí během tří dnů zmapovat všechna ilegální úložiště v okolí tohoto italského města. Skládky jsou často plné jedovatých látek. Podle řady místních obyvatel mohou skládky za nárůst onemocnění rakovinou.

Obyvatelé Neapole v boji proti odpadkům (zdroj: ČT24)

Hromady odpadků lemují polní cesty i hlavní tahy z Neapole. Černé skládky se tady nerušeně rozrůstají posledních třicet let. Politici problém dlouho přehlíželi, věci do pohybu dalo až občanské hnutí. Zaštiťuje ho nenápadný muž, kněz z předměstí Caivana, kam se neodvažují ani policisti. „Mám taky strach, ale žijeme a umíráme jen jednou,“ říká Maurizio Patriciello.

Mauriziova předchůdce zabila mafie. On se jí přesto postavil. Ukazuje, kam klany svážely průmyslový odpad, v noci pátrá po smetištích, kde lidé za pouhých 50 euro pálí jedovatý materiál. Ve dne pohřbívá ty, které skládky podle něj nepozorovaně zabíjejí.

Nárůst onemocnění rakovinou je alarmující

Jen od roku 2005 skolila rakovina v trojúhelníku smrti mezi Neapolí, Casertou a Castel Volturnem víc než deset tisíc lidí, často malých dětí. „Vědecky to není dokázané. Ale podezření tady jsou. Průměr výskytu rakoviny v místech, kde jsou skládky, je rozhodně až o 50 procent vyšší než ve zbytku Itálie,“ upozorňuje ředitel místní nemocnice.

Hořící skládky i osudy nemocných mapuje fotograf Mauro Pagnano. Z jeho snímků matek s dětskými oběťmi rakoviny vznikly pohlednice, které dostal i italský prezident. „Ty problémy se stále zvětšují. Můžeme zatknout, koho chceme, ale tím se to nevyřeší,“ říká fotograf.

Odpadky v okolí Neapole
Zdroj: ČT24

Podle ekologických organizací skončilo v celé Kampánii za posledních 25 let 100 tisíc tun toxického odpadu. Vláda přitom přišla s prvním opatřením až loni v prosinci. Podle poslední studie jsou v Kampánii silně zamořená jen dvě procenta půdy. Místní ale úřady podezírají z toho, že se vážný problém jen snaží zlehčovat.

Kraj proslavila zemědělská výroba. Úřady se bojí, že nálepka potravin ze zamořené oblasti nenávratně poškodí jejich pověst a místní přijdou o práci. Otec Maurizio ale nechce chránit jen farmáře. V odstranění skládek vidí jedinou naději, jak se nebezpečí zbavit. I když to potrvá nejmíň 45 let.