Zákaz „terminátorů“? V OSN se živě diskutuje

New York - OSN má na stole budoucnost válek. Odborníci vůbec poprvé diskutovali o tom, jestli by Úmluva o konvenčních zbraních měla zakázat kromě pozemních min a tříštivé munice i autonomní zbraňové systémy, tedy robotické zabijáky.

Horizont: V OSN se mluví o zákazu robotických zabijáků (zdroj: ČT24)

Boj s myslícími stroji je základní přísadou dobrých sci-fi filmů. Odborníci teď probírají pravidla, která by takový scénář překazila. Autonomní zbraňové systémy rozkaz nepotřebují. Samy najdou cíl a samy zaútočí. „Musíme zbraně porovnávat podle inteligence, samostatnosti. To je něco nového, s tím jsme dřív nepracovali,“ prohlásil Peter W. Singer, autor Wired for War: The Robotics Revolution. 

Technologie už existuje, jen se zatím v tomto modu nepoužívá. Automatická střílna SGR-A1 hlídá z jihu demilitarizované pásmo se Severní Koreou. Robo-pohraničník zaměří cíl pomocí kamer nebo termovize. Ve výzbroji může mít od kulometu po střely země - vzduch. Dokázal by si poradit sám, zatím se ale zeptá operátora, jestli má stisknout spoušť. „Rozhodnutí je komplikované, řídí se nejen politikou, ale právem, morálkou a etikou,“ podotkl Singer. 

Jaroslav Štefec, zbrojní analytik

„Doba 'terminátorů! už je v podstatě tady, v současné době už fungují, i když to jsou třeba nějaké technologické demonstrátory. Existují i systémy, které jsou v operačním nasazení. Naprostá většina lidí zná takzvané drony, což jsou létající poloroboty. Většina z nich je řízena ze země operátory. Málokdo ale ví, že existují podobné pozemní systémy – třeba americký TALOS či ruský Tajfun pro hlídání základen jaderných raket. Dále jde o speciální systémy, které vyvinuli v Izraeli pro střežení okolí takzvané 'zdi'. Největší hrozba je, že by tyto stroje byly nasazeny do systému rozhodování o použití jaderných zbraní.“

Robotičtí zabijáci
Zdroj: ČT24

Technologie, která nahrazuje vojáky, se rozvíjí stále rychleji. Robo-válečníci, kteří i zabíjejí, by zásadně změnili pravidla hry. Armádní generálové o nich sní. Pro jiné jsou ale noční můrou. Počítač, navíc bez trestní odpovědnosti, podle nich nesmí rozhodovat o životě a smrti. „V umělé inteligenci a robotice neexistuje postup, podle kterého by se rozlišil bojovník a civilista. Nejde naprogramovat rozdíl mezi holčičkou, která na robota ukazuje zmrzlinou, a někým, kdo na něj míří zbraní,“ upozorňuje profesor umělé inteligence a robotiky Noel Sharkey. 

Robot nesmí ublížit člověku. Tak zní první zákon robotiky, jak ho definoval klasik sci-fi Isaac Asimov. V příbězích už se ale porušuje dávno. Než se začne porušovat i ve skutečnosti, musejí pro nasazení robo-zabijáků vzniknout neprůstřelná pravidla.