Slavjanští radikálové prý připravují koridor pro útěk do Ruska

Kyjev – Slavjanští radikálové ztrácejí půdu pod nohama a na hranicích si připravují koridor pro odchod do Ruska. Napsal to dnes list Ukrajinska pravda s odvoláním na informace mluvčího armádní „protiteroristické operace“ na východě země. Město Slavjansk v Doněcké oblasti je hlavní oporou proruských radikálů. V obklíčení ukrajinskou armádou je už druhý týden a velitelé místní „domobrany“ údajně připravují evakuaci slavjanských dětí. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes ohlásil závěrečnou fázi boje proti povstalcům.

Vůdce slavjanských povstalců Vjačeslav Ponomarjov nedávno prohlásil, že město musí očekávat „těžké období“. V noci na dnešek Slavjansk ostřelovala armáda a povstalci se obávají soustředěného útoku. Slavjanské děti se údajně připravují na cestu do letních táborů v rekreační oblasti severně od města.

Podle Ukrajinské pravdy vytváří průchod přes hranice několik desítek ozbrojenců u pohraniční obce Dmytrivka. Pohraničníci vzhledem k početní převaze separatistů nejsou schopni akci zabránit. Na hranicích vzbouřenci budují svá kontrolní postavení a stanoviště ostřelovačů. Z druhé strany jim prý pomáhají ruští vojáci.

Podle zpravodajského serveru Ostrov má koridor sloužit spíše k transportu několika desítek těl mrtvých separatistů, která prý jsou ve slavjanských a kramatorských márnicích připravena k přepravě do Ruska. Proč chtějí radikálové těla svých mrtvých do Ruska odeslat, ukrajinské zdroje neuvádějí.

Radikálové ve Slavjansku
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Rozvrat mezi radikály?

Ukrajinská média mezitím horečně spekulují o údajném rozkladu v řadách doněckých povstalců. Hlavní postavou sporu je údajně Ponomarjov, který si osobuje právo rozkazovat a vyvolal prý odpor separatistů v Horlivce a Doněcku.

Podle serveru Novosti Donbassa pohrozil Ponomarjov násilnou odvetou radikálům v Doněcku, kteří jeho autoritu odmítají respektovat. Vzkázal jim, že jeho „armáda“ přijde do Doněcka a udělá tam pořádek. Na jeho tlak prý už reagovalo několik „ministrů“ vlády Doněcké lidové republiky. Třetina se údajně vzdala svých funkcí, ale bojí se své rozhodnutí veřejně oznámit, napsala Ukrajinska pravda.

Sousední Charkovská oblast, kterou akce povstalců výrazně nezasáhly, se podle gubernátora Ihora Baluty obává šíření separatistických nálad. Své administrativní hranice s Doněckou a Luhanskou oblastí proto intenzivně opevňuje, řekl Baluta. Vybudováno bylo už téměř čtyřicet bezpečnostních stanovišť a všechny silnice jsou podle gubernátora pod trvalou kontrolou.

Prezident ohlásil závěrečnou fázi boje proti povstalcům

Ukrajinská armáda a bezpečnostní složky jsou připraveny zahájit závěrečnou fázi „protiteroristické operace“ na východě země, prohlásil dnes úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov při inspekci vojsk ve městě Izjum asi 50 kilometrů severozápadně od Slavjansku. V nejbližší době podle něj armáda a Národní garda zbaví „teroristů“ města v Doněcké a Luhanské oblasti tak, aby se mohlo uskutečnit první kolo prezidentských voleb.

Hlasování o nové hlavě státu se na Ukrajině uskuteční už tuto neděli, ale provedení voleb v regionech ovládaných povstalci je nereálné. V Doněcké oblasti se například podle dnešních zpráv ústřední volební komise podařilo rozeslat jen 17 procent hlasovacích lístků, v sousední Luhanské asi třetina. Velkou část volebních místností okupují ozbrojení povstalci.

Jak uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas, v Doněcku nic nenasvědčuje tomu, že by se volby měly uskutečnit už za čtyři dny. Odmítá je vedení samozvané Doněcké lidové republiky a i kyjevská vláda připouští, že se hlasování na jihovýchodě země neuskuteční. Žádné výzkumy sice neuvádějí, kolik lidí hlasování odmítá, ale zdejší obyvatelé se vesměs o volbu nové hlavy státu nezajímají. Nebudeme přece volit prezidenta jiné země, říkají.

Ukrajina se připravuje na prezidentské volby
Zdroj: ČT24

Na přímý dotaz, zda se v dohledné době očekává přímý útok na Slavjansk a sousední Kramatorsk, odmítl Turčynov odpovědět. Podle ruských médií ale k Slavjansku míří bojová vozidla s armádními posilami a těžká vojenská technika. Některé zdejší podniky dnes předčasně své zaměstnance pustily domů z obavy před chystaným útokem armády. Ulicemi nedalekého Kramatorska dnes projížděly dodávky s tlampači, z nichž se ozývalo varování před blížícím se útokem ukrajinských jednotek.

Šéf separatistů v Luhanské oblasti Valerij Bolotov dnes reagoval na vyhrocenou situaci nabídkou k jednání. Podmínkou podle něj je zastavení „protiteroristické operace,“ jak Kyjev označuje operaci proti proruským radikálům. „Jsme připraveni k jednání, ale až po zastavení agrese proti našemu státu,“ řekl šéf samozvané Luhanské lidové republiky.

Achmetov: Obyvatelé Donbasu brzo poženou „bandu přistěhovalců“ bičem

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov vyzval zaměstnance svých podniků na východě Ukrajiny k dalším protestním akcím proti aktivistům samozvané Doněcké lidové republiky. Vůdce proruských radikálů v prohlášení označil za „bandu přivandrovalců, kteří obelhávají národ“. Každý den by se podle Achmetova na východě země měla konat tříhodinová výstražná stávka.

Achmetov v Doněcké a Luhanské oblasti ovládá velkou část mohutných strojírenských a hutních závodů a dolů přibližně s 300 000 zaměstnanců. V úterý v poledne na jeho výzvu krátce stávkovala velká část z nich, k protestu se připojily doněcké komunální služby, pravoslavné kostely i činovníci populárního fotbalového klubu Šachtar.

„Doněcká lidová republika obelhává národ. Je to banda přivandrovalců, kteří si za rukojmí vzali celý Donbas a terorizují ho,“ uvedl miliardář v prohlášení, které na webu zveřejnila jeho finanční skupina System Capital Management. Achmetov vyjádřil přesvědčení, že obyvatelé Donbasu už brzy proruské aktivisty „poženou bičem“. Jinak prý Donbas čeká „krach, bída, hlad a zima“.

Vydáno pod