Rod Richarda III. znovu poražen: Královy ostatky zůstanou v Leicesteru

Londýn – Ostatky Richarda III. budou pohřbeny v leicesterské katedrále. Potomci anglického krále totiž prohráli soudní spor, v němž žádali, aby byl pohřben v Yorku, kde vyrůstal a strávil tam i velkou část svého dospělého života.

Po nalezení králových ostatků v Leicesteru v roce 2012 dalo ministerstvo spravedlnosti tamní univerzitě povolení pohřbít je v leicesterské katedrále. Potomci se však obrátili na soud, napadli vládní rozhodnutí a dožadovali se, aby se vedla veřejná diskuse. Soud dnes ale dospěl k závěru, že není důvod soudně měnit původní rozhodnutí. Leicesterské úřady jeho verdikt přivítaly s tím, že tělo bude moci být „důstojně a s poctami“ pohřbeno. Slavnostní uložení je naplánováno na jaro příštího roku a v nejbližších týdnech má být zveřejněna podoba hrobky.

Soud přihlédl i k tomu, že katedrála v Leicesteru už do vytvoření místa posledního odpočinku pro anglického krále investovala nemalé úsilí a prostředky.

Rekonstrukce podoby Richarda III.
Zdroj: Dan Kitwood/ISIFA/Getty Images

Richard III. padl v roce 1485 v bitvě u Bosworthu a byl pohřben v kostele v Leicesteru, který později zanikl. Předpokládalo se, že ostatky skončily v řece. Archeologové kosti nalezli v roce 2012 při průzkumu pod parkovištěm a vědci z univerzity v Leicesteru je pak identifikovali s pomocí DNA a žijících potomků. Bitvou u Bosworthu se uzavřela krvavá Válka růží a po rodu Plantagenetů, který vládl 300 let, pak na anglický trůn usedl první vládce z dynastie Tudorovců Jiří VII. Zohavené tělo Richarda III. bylo po bitvě vystaveno v Leicesteru na důkaz, že král skutečně zemřel.