Volby v Anglii asi vyhráli labouristé, výrazně bodovali i euroskeptici

Londýn – Místní volby ve Velké Británii zřejmě znají svého vítěze. Předběžné odhady hovoří, že se jím stala opoziční Labouristická strana, která po prvotním sečtení hlasů podle listu The Guardian získala 31 procent hlasů. Na druhém místě za nimi skončili vládní konzervativci a na třetím pak euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Poslední a s velkou ztrátou oproti minulým volbám jsou pak se 13 procenty hlasů vládní liberální demokraté.

Mezi labouristy však navzdory vítězství nepanuje velké nadšení. Výsledek totiž není natolik přesvědčivý, aby dával opozici jistotu na vítězství i při parlamentních volbách, jež se mají konat příští rok. Britský tisk totiž výsledky místních voleb interpretuje hlavně s ohledem na očekávané volby parlamentní.

  • Podle Guardianu by za současné dělby sil labouristé získali ze 650 křesel v Dolní sněmovně 322 křesel, konzervativci 255, liberální demokraté 45 a ostatní strany včetně UKIP 28.

Vůdce UKIP Nigel Farage hodnotil volby jako velký úspěch. Skončila podle něj doba tří hlavních dominujících politických stran. Jeho euroskeptická strana usiluje o odchod Británie z Evropské unie a o zastavení imigrace. Farage také poukázal na to, že přetáhli voliče konzervatistům i labouristům, čímž zbořili předpoklad, že UKIP bude nebezpečný jen pro první jmenované.

Příznivci britské politické strany UKIP
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Premiér David Cameron vidí i přes ztrátu dvou stovek křesel příští volby optimisticky. Zároveň však řekl, že konzervativci musejí pracovat tvrději. „Musíme ukázat, že známe odpověď na otázky, které znepokojují mne a které znepokojují ostatní, zejména na ty, jež se týkají systému sociální pomoci a imigrace,“ řekl.

V Anglii a Severním Irsku se k hlasování dostavilo 36 procent oprávněných voličů. Výsledky čtvrtečního hlasování do Evropského parlamentu nebudou známy dřív jak v neděli po 23:00 SELČ.