Pomsta ženám? Útočník zastřelil v Santa Barbaře z auta 6 lidí

Santa Barbara - Šest lidí zabil střelec poblíž univerzitního kampusu v kalifornské Santa Barbaře. Dalších sedm postřelil. Incident se stal včera večer místního času. Podle tamní policie pálil muž z jedoucího automobilu, ve kterém nakonec sám přišel o život. Motiv útoku se stále vyšetřuje. Podle policie to ale vypadá, že muž masové vraždění plánoval dopředu. Chtěl se zřejmě pomstít dívkám, které ho nechtěly.

Jeden ze svědků sdělil v místní televizi, že viděl jedoucí auto, z něhož někdo střílel na dvě dívky. Jedna z nich byla mrtvá na místě, druhá utrpěla těžké zranění. 

Původně se hovořilo o třech obětech. Šerif Santa Barbary Bill Brown ale dnes oznámil, že mrtvých je sedm včetně útočníka. Útočník prý začal střílet po policistech a pak se snažil ujet. Vyšetřovatelé poté našli muže v havarovaném BMW mrtvého se střelnou ranou v hlavě, zřejmě z jeho vlastní zbraně.  

Okolnosti mužova činu se teprve vyšetřují, jeho motivy nejsou známy. „Analyzujeme jak videozáznamy z místa činu, tak svědecké výpovědi. Zatím to vypadá na pečlivě naplánovanou masovou vraždu,“ podotkl Brown. Médiím sdělil, že policie je obeznámena s videem, které se jmenuje odplata Elliota Rodgera. Mladý muž si na něm stěžuje, že ho ženy dlouhá léta odmítají, i ve svých 22 letech je prý panic. 

Vrahem byl syn amerického režiséra Petera Rodgera, jemuž hollywoodská studia svěřila pomocnou režii scifi thrilleru The Hunger Games.

„Když vás nemůžu mít, zničím vás. Trpěl jsem kvůli vám celý život, teď budete trpět vy, dostanete, co si zasloužíte,“ říká student, který si stěžuje na život plný osamělosti, odmítání a nesplněné touhy. Natáčí se v BMW, která má podle serveru Santa Barbara Independent stejnou SPZ jako auto útočníka.

Na videu trvajícím skoro sedm minut si Elliot Rodger sedící za volantem svého automobilu stěžoval, že je ve svých 22 letech stále ještě panic. Když se video objevilo na internetu, Elliotova rodina zalarmovala úřady, které jej dokonce třikrát prověřovaly - neshledaly ho ale nebezpečným.

Mluvčí Brownova úřadu řekla, že palba začala v devět hodin večer místního času ve čtvrti Isla Vista u kampusu Kalifornské univerzity. Úřad pak vydal zákaz vycházení z okolních domů.  

V Isla Vista se často pořádají večírky. V dubnu se jeden z nich vymkl kontrole a přerostl ve rvačku, při níž bylo zraněno 44 lidí a policie tam zadržela na sto lidí.