Starostou Kyjeva se stal bývalý boxer Kličko

Kyjev – Souběžně s prezidentskými volbami se v několika ukrajinských městech konaly i volby starostů. Ostře sledovány byly hlavně v Kyjevě, kde kandidoval populární vůdce hnutí UDAR a bývalý boxer Vitalij Kličko. Podle odhadů získal 57 procent hlasů a pohodlně vyhrál. Několikanásobný světový šampion byl jednou z hlavních postav opozičních protestů na Ukrajině, které vedly k pádu proruského vedení země včetně prezidenta Viktora Janukovyče. Demonstrací se osobně účastnil.

Kličko se v minulosti o křeslo starosty Kyjeva ucházel už dvakrát. V roce 2006 skončil na druhém místě se ziskem 26 procent hlasů, o dva roky později skončil třetí, když získal 18 procent hlasů. „Jako starosta Kyjeva toho mohu více změnit než jako prezident,“ řekl v dubnu Kličko po setkání s pražským primátorem Tomášem Hudečkem.

Křeslo starosty získala zřejmě Kličkova strana i v Oděse, kde se starostou má stát Kličkův stranický kolega Eduard Hurvic.

Kličko je vůdcem a zakladatelem opoziční Ukrajinské demokratické aliance pro reformy (UDAR), která v parlamentních volbách v roce 2012 skončila na třetím místě se ziskem 13,96 procenta hlasů a 40 mandátů. Od té doby je Kličko poslancem.

Původně byl považován za favorita prezidentských voleb, kandidatury se ale nakonec vzdal ve prospěch Petra Porošenka, který nedělní volby podle průzkumů vyhrál. 

  • Kličko se narodil 19. července 1971 v Bělovodsku v tehdejším sovětském Kyrgyzstánu v rodině sovětského důstojníka. V mládí jeho rodina kvůli kariéře otce – vojenského pilota – putovala z místa na místo a jako dítě žil několik let i se svou rodinou v Mimoni na severu Čech. „Já můžu říct o Česku jen samou chválu,“ řekl v jednom z rozhovorů. Jezdil prý také do Prahy. Na Ukrajině žije od svých 14 let. Několik let žil v Německu. 
  • Vystudoval vyšší odbornou školu, na Kyjevské národní univerzitě Tarase Ševčenka získal titul PhD. v oboru sportovní věda a filozofie. Odtud pramení jeho přezdívka Dr. Železná pěst. Než začal ve čtrnácti letech boxovat, věnoval se kickboxu.
  • Do profesionálního ringu nastoupil v roce 1996. Jeho mladší bratr Vladimir je rovněž úspěšný boxer. Kličko je ženatý, má tři děti.