První kolo voleb v Kolumbii vyhrál opoziční kandidát Zuluaga

Bogotá - Kandidát pravicové opozice Óscar Iván Zuluaga uspěl v nedělním prvním kole prezidentských voleb v Kolumbii. Ziskem 29,3 procenta hlasů o necelá čtyři procenta předstihl současného prezidenta Juana Manuela Santose, který se s ním utká ve druhém kole v polovině června.

Souboj dvou bývalých politických souputníků je v zemi vnímán jako referendum o mírových vyjednáváních s levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie. Zatímco Santos je iniciátorem rozhovorů a na snaze o mírové řešení půlstoletí trvajícího konfliktu postavil svou kampaň, Zuluaga nechce s rebely nijak vyjednávat.

Ministr financí ve vládě předcházejícího prezidenta Álvara Uribeho Zuluaga vděčí podle analytiků za úspěch zčásti právě podpoře bývalé hlavy státu, která je v zemi stále populární a vůči povstalcům zastávala tvrdý přístup. „Rozhodneme 15. června, zda chceme pokračování toho samého, nebo změnu k lepší Kolumbii. Jestli chceme zemi, která se každým dnem stává nebezpečnější, nebo zda chceme vybudovat zemi bezpečnou tak, jak byla v letech 2002 až 2010,“ řekl po prvním kole Zuluaga s odkazem na roky Uribeho vlády. 

O přízeň voličů Zuluagu nepřipravila ani aféra z posledních dnů, kdy byl kvůli obvinění ze špehování mírových rozhovorů vlády a povstalců, které probíhají v Havaně, zadržen jeho volební poradce. Zuluaga akci označil za kampaň proti své osobě a popřel, že by o sledování věděl.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/XINHUA/Jhon Paz

Santos, který byl ještě před několika týdny v průzkumech voličských preferencí první, získal podle předběžných výsledků 25,6 procenta hlasů. K lepšímu výsledku mu nepomohl ani pokrok v jednání, který oznámil začátkem května, kdy se prý s povstalci dohodl na společném boji proti drogám, z jejichž prodeje dosud financují svou činnost.

  • „Za tři týdny si Kolumbijci vyberou ze dvou možností: ti z nás, kteří chtějí ukončit válku, a ti z nás, co chtějí válku bez konce,“ sdělil svým příznivcům Santos, který předtím pogratuloval sokovi k vítězství v prvním kole voleb.

Zuluagův úspěch svědčí o tom, že velké procento Kolumbijců nechce připustit, aby na základě mírové dohody byly prominuty zločiny prominentních povstalců a aby se jim otevřela cesta ke křeslům v parlamentu. V důsledku partyzánské války FARC zemřelo přes 200 000 lidí.

Pochod na protest proti skupině FARC
Zdroj: JUSTIN LANE/ISIFA/EPA

Nevelký rozdíl z prvního kola slibuje vyrovnaný souboj do kola druhého, které se uskuteční 15. června. Zatímco Santos může v druhém kole počítat s podporou dvou poražených kandidátů Enriqueho Peňalosy a Clary Lópezové, kteří podporují mírová jednání a v prvním kole získali dohromady téměř 24 procent hlasů, pro Zuluagu zřejmě budou hlasovat voliči Marthy Ramírezové, jež se k vyjednávání staví negativně a volilo ji 15 procent lidí.

Podle analytiků bude důležité, zda se do té doby vládě podaří dosáhnout dalšího pokroku v rozhovorech, v nichž zbývá vyřešit ještě několik sporných bodů. Zatímco Santos tvrdí, že by mírovou dohodu chtěl podepsat ještě letos, Zuluaga prý dá v případě svého zvolení FARC týden na složení zbraní, jinak armáda zahájí velkou ofenzivu.

Vydáno pod