Memorial Day: Washingtonem burácejí motorky i skandál s veterány

Washington - Pomocí různých akcí si dnes Američané připomínají oběti válek a přeživší. Už po sedmadvacáté projely Washingtonem tisíce veteránů a jejich přátel na motorkách. Od pátku do pondělí kvůli tomu metropoli navštívily stovky tisíc lidí. První zastávkou motorkářů je parkoviště u Pentagonu, odtud míří kolona Rolling Thunder do centra města a projíždí kolem památníků kamarádů, kteří se z bitev nevrátili. Den obětí války (Memorial Day) také tradičně označuje začátek léta.

USA slaví Memorial Day (zdroj: ČT24)

Tisíce motorek burácejí ve Washingtonu už od konce 80. let: jako hold těm, kteří padli, ale i těm, kteří měli štěstí a vrátili se. Den obětí války přichází v době, kdy Washingtonem otřásá nejen hluk motorů, ale i skandál, který se k bývalým vojákům přímo váže. Podle různých zpráv zemřeli kvůli nedostatečné anebo pozdní péči několika nemocnic pro veterány desítky lidí. Rostoucí počet nemocných, včetně těch z Iráku a Afghánistánu, dotlačil vládu k nebývalému řešení. Péči budou vedle zvláštních zařízení pro veterány poskytovat i soukromá zařízení.

Den obětí války (Memorial Day) připadá na poslední květnové pondělí. Připomíná členy ozbrojených sil, kteří zemřeli v boji, a je také oslavou konce nepřátelských akcí občanské války v roce 1865. Svátek se původně nazýval Den padlých a poprvé se slavil v roce 1866 k uctění vojáků, kteří bojovali v občanské válce. Pro svátek jsou typické průvody a zdobení hrobů vojáků květy.

Průvod motorkářů Rolling Thunder na Den obětí války
Zdroj: ČTK/AP/Molly Riley
Vydáno pod