Obama ve West Pointu: V zahraničí zasáhneme jen při ohrožení vlastní bezpečnosti

West Point (USA) - Americký prezident oznámil, že Spojené státy napříště sáhnou k jednostranné vojenské akci ve světě jen ve zcela výjimečném případě - pokud budou přímo ohroženy americké bezpečnostní zájmy. Ve svém projevu na vojenské akademii West Point také prohlásil, že Spojené státy poskytnou výraznější podporu syrské opozici.

Obama zdůraznil, že Spojené státy do budoucna nepoužijí ve světě jednostranně sílu, pokud nebudou zásadně ohroženy klíčové americké bezpečnostní zájmy. Pokud se nebude jednat o přímou hrozbu národní bezpečnosti, práh pro jednostranný vojenský zásah musí být vyšší než dosud.

Největší hrozbou podle něj i nadále zůstává pro USA i pro celý svět terorismus, na jehož vymýcení chtějí Američané pracovat spolu se spojenci. Obama oznámil dříve avizované založení fondu, z něhož budou USA financovat výcvik a vybavení protiteroristického boje ve světě. Vložit do něj chce Washington na počátku až pět miliard dolarů (100 miliard korun).

Obamovi odpůrci nový přístup k zahraniční politice již delší dobu kritizují, protože podle nich rezignuje na postavení USA coby globálního lídra a na hrozby akcemi, které by mohly zastavit nepřátele. Obama na to reagoval prohlášením, že se Spojené státy nevzdaly role lídra, pouze ji nově definovaly.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Susan Walsh

Obama projev přednesl pouhý den poté, co oznámil podobu působení amerických vojáků v Afghánistánu po ukončení bojových misí ke konci tohoto roku. Washington v Afghánistánu i po roce 2014 ponechá 9 800 vojáků, kteří se ale budou věnovat výcviku místních jednotek a budou podporovat protiteroristické operace.

Stažení Američanů z konfliktů v Iráku či Afghánistánu do značné míry dosud určovalo Obamovu zahraniční politiku. Nyní chce formulovat její širší koncepci tak, aby zahrnovala i odpovědi na nové výzvy ze zemí, jako jsou kromě Sýrie, Írán či Ukrajina.

USA podpoří syrskou opozici nabízející alternativu k teroristům a diktátorovi

Spojené státy se podle Obamy hodlají zaměřit na větší podporu těch skupin syrské opozice, které bojují jak proti současnému režimu prezidenta Bašára Asada, tak proti skupinám islamistických radikálů. „Budu společně s Kongresem pracovat na posílení podpory těm lidem v syrské opozici, kteří nabízejí nejlepší alternativu k teroristům a k brutálnímu diktátorovi,“ řekl šéf Bílého domu.

Washington chce více podporovat i syrské sousedy Turecko, Jordánsko, Libanon a Irák. Podpora bude podle Obamy zacílena především na tyto země proto, že přijímají syrské uprchlíky a podporují boj proti islamistickým teroristům operujícím na obou stranách syrské hranice.