Láska prochází žaludkem. Vyhlášený hummus sbližuje Izraelce a Palestince

Jeruzalém - V rozhádaném Izraeli stále existují oázy, kde na původ návštěvníků nikdo nehledí. Například vesnička Abu Goš nedaleko Jeruzaléma je vyhlášená široko daleko pro svou jedinečnou delikatesu – hummus. Na tradiční blízkovýchodní kaši z cizrny se tu svorně scházejí Židé i Arabové.

Bariéry mezi Židy a Araby v Palestině nemizí, spíše naopak. Alespoň jedna věc je ale dokáže spojit - vášeň pro skvěle připravený hummus. Za vyhlášenou pochoutkou sem jezdí lidé z celé země. Vesnice byla výjimečnou oázou dobrých vztahů a klidu i během druhé palestinské intifády v první dekádě 21. století.

Favzí Ibrahím, majitel restaurace:

„V Abu Goš jsme od založení Izraele až do dnešních dnů vždy dokázali vycházet s našimi sousedy. Nevidíme mezi Židy a Araby žádné rozdíly. Jediným rozdílem je, zda je člověk dobrý, nebo ne. Na ničem jiném nezáleží.“


Hummus je studený pokrm z cizrny, sezamové pasty, citronové šťávy, soli a česneku. Populární je po celém Izraeli. Jen ve vesnici Abu Goš ho ale podle mnoha gurmánů dovedou připravit tak, že se sem lidé stále vracejí. „Několikrát jsem letěl s izraelskými aerolinkami El-Al. Podával se tam hummus z Abu Goš. Jsem na to hrdý, je to pocta. Znamená to, že Abu Goš nám koluje v žilách,“ konstatoval majitel restaurace Favzí Ibrahím.

Hummus z Abu Goš je prostě pojem. Nechybí dokonce ani v Guinnessově knize rekordů. Před čtyřmi lety si tu zápis vysloužili za největší porci hummusu na světě, která měla průměr šest metrů a vážila přes čtyři tuny.