Rousseffová vyhrála první kolo brazilských prezidentských voleb

Brasília - O brazilské prezidentské křeslo se uchází celkem devět kandidátů a podle konečných oficiálních výsledků vyhrála nedělní první kolo největší favoritka na tento post Dilma Rousseffová. Nepodařilo se jí však získat více než padesát procent hlasů, které jsou potřeba pro zvolení do čela státu hned v prvním kole. Druhé kolo voleb se tak bude konat poslední říjnový den.

Po sečtení všech odevzdaných hlasů získala 62letá dcera bulharského přistěhovalce Dilma Rousseffová 46,5 procenta hlasů. Druhý José Serra získal podle ústřední volební komise ve stejné době 32,7 procenta. Na třetím místě skončila Marina Silvová s 19,5 procenta hlasů. „Můžeme potvrdit, že se bude konat druhé kolo,“ oznámil předseda volební komise Ricardo Lewandowski. Výsledky tedy nepotvrdily první odhady založené na průzkumu mezi voliči odcházejícími z volebních místností, podle kterých měla favorizovaná kandidátka získat 51 procent hlasů a stát se hned prezidentkou. „Obhajovali jsme vítěznou myšlenku a Brazílie vyslyšela naši výzvu. To není konečný bod. Je to začátek procesu, který znamená novou politiku,“ radovala se z volebního úspěchu Silvová, která obdržela o šest procentních bodů více, než předpokládaly průzkumy.

Očekává se, že v druhém kole výměnou za slíbení podpory některých svých politických programů podpoří Rousseffovou. „Čelím tomuto druhému kolu s velkou statečností a energií, protože budu mít příležitost lépe upřesnit své návrhy a své projekty,“ prohlásila dvaašedesátiletá dcera bulharského přistěhovalce Rousseffová. Vyjádřila přesvědčení, že rozhodující volební bitvu vyhraje. Když Rousseffová z levicové Strany pracujících uspěje, stane se první ženou v čele páté největší a nejlidnatější země světa.

José Mario, obyvatel předměstí:

„Budu volit za prezidentku Dilmu. Ani ne tak kvůli ni samotné, ale protože to prezident Lula žádá.“

Za dosavadní úspěšné volební tažení vděčí podle komentářů hlavně podpoře, kterou jí veřejně projevuje dosavadní prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Ten je v zemi velmi oblíben, ale s ohledem na ústavu již nemohl znovu kandidovat. Ačkoliv má Lula na kontě řadu úspěšných sociálních programů, na budoucí hlavu státu čeká mnoho vážných problémů; vzhledem k tomu, že Brazílie v nastávajícím volebním období bude hostit světový šampionát v kopané a bude se chystat na olympijské hry v roce 2016, otázka kriminality bude patřit k nejpalčivějším. V neposlední řadě čekají na řešení zdravotnictví, školství, infrastruktura, korupce, daňová či důchodová reforma.