Zadržený muž v Marseille se k útoku v Bruselu přiznává na videu

Marseille - Francouzská policie zadržela v pátek v Marseille na jihu Francie muže podezřelého z útoku v bruselském židovském muzeu. Při zatčení měl u sebe samopal a revolver stejného typu, jaký byl použit při útoku, ale především videozáznam, na němž se ke zločinu dle všeho sám přihlásil. Zadržený devětadvacetiletý Francouz arabského původu Mehdi Nemmouche má za sebou boje v Sýrii po boku islamistů proti syrským jednotkám, loupežné přepadení a několikaleté vězení. Informovaly o tom státní prokuratury ve Francii a v Belgii. Při střelbě, kterou mu policie přisuzuje, minulý víkend zahynuli čtyři lidé.

Nemmouche zadrželi francouzští celníci na autobusovém nádraží Saint-Charles v Marseille. Byl v autokaru, který jel na lince z Amsterodamu. „Byl zatčen, jakmile vystoupil na francouzskou půdu,“ řekl francouzský prezident Francois Hollande. Zadržený pochází ze severofrancouzského Roubaix, nyní ale prý nemá stálou adresu. Ve vazbě je od pátečního poledne. Policie ho obvinila z vraždy a pokusu o vraždu.

Policie u něj zajistila samopal Kalašnikov a revolver s municí stejného typu, jaký byl použit při útoku v Bruselu. Našla u něho i asi 40vteřinový videozáznam, na kterém je natočená jeho výzbroj a na níž se muž, jehož hlas je přisuzován Nemmoucheovi, k útoku v Bruselu hlásí. Zároveň v něm slibuje další krveprolití. Podle belgického tisku měl útočník při střelbě upevněnou kameru na tašce. Podle francouzské televize France 24 si pravděpodobně chtěl zločin natočit, což mu ale nevyšlo.

Zadržený má bohatou trestní minulost

„Zadržený, ročník 1985, je francouzským vyšetřujícím orgánům dobře znám, spojují ho s organizovaným zločinem. V roce 2008 a 2009 byl ve Francii dvakrát odsouzený za krádež. Loni se radikalizoval a předpokládáme, že bojoval po boku džihadistů v Sýrii“, uvedl federální prokurátor Fréderic Van Leeuw. U jeho zbraní se našla látka s logem radikální organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která operuje v Iráku a v Sýrii.

Střelba si vyžádala čtyři oběti, ve světě vyvolala vlnu pobouření

Ke střelbě došlo odpoledne 24. května. Na záběrech bezpečnostních kamer bylo vidět, jak se neznámý muž blíží k muzeu, vstupuje do budovy a v hale několikrát vystřelí z automatické pušky typu Kalašnikov, kterou vyndal z černé tašky. Na místo přijel autem, po útoku utekl. Poznávací značku zaznamenali chodci. Tvář střelce částečně zakrývaly brýle a tmavá sportovní čepice. Podobnou čepici francouzští policisté nalezli v Nemmoucheových zavazadlech.

Při útoku přišli o život izraelští manželé, kteří přijeli do Bruselu jako turisté, a Francouzka, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice. Čtvrtým zabitým je mladý Belgičan, který byl v muzeu také zaměstnaný. Muzeum se nachází ve čtvrti hojně navštěvované turisty, zahrnuje sbírky zachycují život a dějiny židovského obyvatelstva v Belgii a v Nizozemsku od 18. století.

Útok vyvolal vlnu pobouření v Belgii i v zahraničí. Izraelský premiér Netanjahu označil útok za výsledek „trvalého podněcování k nenávisti“ proti Židům a Izraeli. Podle AFP Nemmoucheovo zatčení zřejmě vyvolá ve Francii další polemiku o Francouzích odjíždějících bojovat do Sýrie proti režimu Bašára Asada v řadách islamistických skupin. Odhaduje se, že v Sýrii bojovalo nebo bojuje asi 780 Francouzů a 200 Belgičanů. 

Policie dopadla muže podezřelého ze střelby v Bruselu (zdroj: ČT24)