Vládní jednotky ve Slavjansku útočí na barikády separatistů

Kyjev - Po včerejších nepokojích ve východoukrajinském Slavjansku, při kterých zahynuli dva civilisté a čtyři další utrpěli zranění, v oblasti pokračují boje. Vládní jednotky podle agentury DPA útočí v bojových helikoptérách a obrněných vozech na kontrolní stanoviště a barikády separatistů. Rusko mezitím postupuje se začleňováním Krymu, který v březnu anektovalo. Od dnešního dne tam začal platit výhradně ruský rubl.

Separatisté ve Slavjansku uvedli, že kvůli novému ostřelování, kterému město čelí, se civilisté uchýlili do sklepů. Pokračuje také evakuace města, ze Slavjansku prý odjela v autobusech další skupina žen a dětí. Při včerejších bojích dva civilisté zahynuli, na straně povstalců přišlo o život šest lidí při přestřelce na doněckém letišti. (Více ZDE). Velký střet byl v sobotu hlášen také z obce Djakove v Luhanské oblasti u hranic s Ruskem, kde podle ukrajinské armády asi 80 ozbrojenců přepadlo hraničářský post. Vojáci útok odrazili. V sobotu se na Ukrajině uskutečnilo také několik demonstrací.

Inspektoři OBSE zůstávají v zajetí

Zadržení nadále zůstávají pozorovatelé OBSE. V médiích se objevily protichůdné informace o jejich propuštění. Nejprve se šířily zprávy, že rebelové inspektory OBSE působící v Doněcké oblasti zřejmě propustili. Zprávu o propuštění pozorovatelů ale vzápětí popřel jeden z mluvčích povstalců a také zástupce OBSE. Skupiny, kterou tvoří Dán, Estonec, Švýcar a Turek, se separatisté zmocnili v pondělí. 

Včera rebelové podle agentury Interfax naznačili, že jsou ochotni skupinu čtyř zadržovaných inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyměnit za vězněné separatisty. Rusko oznámilo, že o propuštění pozorovatelů se vzbouřenci vyjednává.

Rusko mezitím postupuje se začleňováním Krymu, který v březnu anektovalo. Od dnešního dne na tomto zabraném autonomním ukrajinském poloostrově platí výhradně ruský rubl, ukrajinská hřivna je tak v režimu cizí měny. Skončilo tak přechodné období, kdy bylo možné souběžně používat rubl s hřivnou.