Boje na Ukrajině: Sedm mrtvých po výbuchu ve štábu povstalců

Kyjev - Silný výbuch vážně poškodil sídlo luhanského gubernátora, kde momentálně sídlí vedení „Luhanské lidové republiky“. Podle proruských radikálů budovu zasáhla letecká puma, která explodovala ve čtvrtém patře. Některá média naopak tvrdí, že objekt omylem zasáhli protiletadlovou raketou sami povstalci. Záchranáři v budově našli sedm mrtvých. Po celodenních bojích se armádě podařilo odrazit útok asi pěti stovek rebelů na základnu pohraničníků u Luhanska, naopak nové srážky hlásí Kramatorsk v Doněcké oblasti.

Očití svědkové tvrdí, že těsně před explozí prolétl nad centrem Luhanska ukrajinský bombardér Su-25. Vedení povstalecké „lidové republiky“ vydalo prohlášení, podle něhož sídlo gubernátora zasáhla kazetová bomba, obsahující desítky malých bomb, případně napalm nebo kovové střepiny. Užívání kazetových pum je v řadě zemí světa zakázáno.

Dům, který proruští separatisté okupují od konce dubna, začal hořet a hasiči se ho pokusili vyklidit. Výbuch si vyžádal nejméně sedm mrtvých, více než deset lidí bylo zraněno. Mezi oběťmi je Natalja Archipovová, kterou povstalci dosadili do funkce ministryně zdravotnictví „Luhanské lidové republiky“. V okolních domech rozbila tlaková vlna okna.

Moskva: Je to zločin proti vlastnímu lidu

Na incident ostře reagovalo ruské ministerstvo zahraničí. Podle jeho prohlášení údajné bombardování sídla luhanského gubernátora svědčí o otevřené neochotě Kyjeva hledat cesty k usmíření a je „zločinem proti vlastnímu lidu“. Útok podle prohlášení hrubě porušuje ženevské dohody z poloviny dubna, které vyzývají účastníky ukrajinského konfliktu k mírovému urovnání.

Moskva z podílu na dnešním údajném náletu nepřímo obvinila americký Pentagon. „Eskalace útočných akcí ukrajinské armády a ultranacionalistů nastala v době, kdy je v Kyjevě na návštěvě náměstek ministra obrany USA Derek Sholl,“ uvádí se v ruském prohlášení.

Sholl se v Kyjevě setkal s vicepremiérem Vitalijem Jaremou a šéfem Rady národní bezpečnosti Andrijem Parubijem. Po jednání prohlásil, že na východě Ukrajiny jsou aktivní teroristé, kteří se snaží destabilizovat situaci v celé zemi. „Snažíme se pomoci Ukrajincům v posílení pohraniční služby a konzultujeme s ukrajinskými činiteli obranné záležitosti.“

Druhá verze: Budovu zasáhli omylem sami povstalci

Zprávy o odpovědnosti za explozi v Luhansku jsou ale nejednoznačné. Agentura Unian napsala, že podle nepotvrzených informací objekt zasáhla protiletadlová raketa, kterou chtěli povstalci sestřelit nízko letící ukrajinský bombardér. Omylem ale zasáhli nedaleký dům. Projektil údajně dopadl přímo do kanceláře gubernátora.

Tuto verzi dnes podpořil ukrajinský generál Oleksandr Rozmaznin. Protiletadlová raketa byla podle něj odpálena z nedalekého sídla tajné služby SBU, které vzbouřenci rovněž okupují. „Raketa byla odpálena ze střechy SBU a během letu její čidla zareagovala na teplo vyzařované z budovy gubernátora,“ řekl Rozmaznin. „Incident dokazuje, že ne každý s takovou zbraní umí zacházet,“ dodal.

Jinou verzi události předložil novinářům mluvčí „protiteroristické operace“ Alexij Dmytraškovskyj. Podle jeho tvrzení explodovala uvnitř budovy nálož vinou neopatrné manipulace. Žádné ostřelování objektu zvenčí armáda nezaznamenala, letecký útok Dmytraškovskyj vyloučil.

Ukrajinská armáda
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Armáda odrazila útok povstalců na hranicích u Luhanska, další boje hlásí Kramatorsk

Na základnu ukrajinských pohraničníků u Luhanska celý den útočilo přes pět stovek proruských povstalců. Boje ustaly až večer po zásahu ukrajinského letectva a armádních posil. Podle nepotvrzené bilance zahynulo na straně útočníků nejméně pět lidí, pohraničníci mají deset zraněných, z nich čtyři těžce.

Podle pohraničníků použili povstalci při útoku minomety, granátomety, kulomety a samopaly. „Použili i oblíbenou ruskou taktiku: stříleli na pohraničníky z bytů a ze střech, přičemž využívali civilisty jako živý štít,“ uvedla v komuniké pohraniční stráž.

Pod soustředěnou palbou byli příslušníci ochrany státní hranice prakticky nepřetržitě od čtvrté hodiny ranní, na slibované posily čekali dlouho marně. Až večer dorazilo několik bojových letounů a speciální komando armády. Boje pak údajně rychle skončily.

Souběžně se zprávou o ukončení bojů na hranicích ukrajinské armádní velení oznámilo nové ozbrojené srážky u města Kramatorska v Doněcké oblasti. Bojuje se údajně o místní letiště. Na kramatorském předměstí Krasnohirka prý armádní ostřelovači zasáhli vozidlo s povstalci a tři z nich zabili.

Putin a Porošenko se v Normandii nesejdou

Ruský prezident Vladimir Putin se tento týden během návštěvy Francie nehodlá setkat se zvoleným ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Putin i Porošenko se spolu s řadou dalších státníků v pátek ve Francii zúčastní oslav 70. výročí spojeneckého vylodění za druhé světové války. Porošenko se naopak sejde s americkým prezidentem Barackem Obamou.

EK: Rusko a Ukrajina se prý dohodly na vyřešení sporu ohledně plynu

Představitelé ruské plynárenské společnosti Gazprom a ukrajinské firmy Naftogaz se dohodli na společném návrhu pro řešení sporu ohledně dodávek ruského plynu na Ukrajinu, který v příštích dnech předloží svým vládám. Oznámil to eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger s tím, že bylo dosaženo „skutečného pokroku“.

Plán údajně zahrnuje způsob vyrovnání ukrajinského dluhu za dosavadní dodávky ruského plynu i návrh na cenu budoucích dodávek. Oettinger dnes se zástupci Ruska a Ukrajiny jednal o dodávkách plynu zhruba šest hodin. Další kolo trojstranných jednání by se podle něj mohlo uskutečnit v příštích dnech.

Zasedání Rady NATO-Rusko bezvýsledné

Kvůli ukrajinské krizi dnes v Bruselu jednali zástupci Ruska a Severoatlantické aliance. Podle očekávání ale k žádnému sblížení názorů nedošlo. Ruský delegát obvinil Západ z podněcování násilností ukrajinské armády, zatímco státy NATO vyzvaly Moskvu ke zdrženlivosti a odsoudily ruskou anexi Krymu.

Mluvčí Aliance označila jednání za velmi otevřené. „Názory Aliance a Ruska na situaci na Ukrajině se zásadním způsobem rozcházejí,“ konstatovala. Neshody podle ní panují jak ohledně příčin vyhroceného konfliktu, tak i prostředků, které by měly krizi ukončit.

Podle českého velvyslance při NATO Jiřího Šedivého ruský velvyslanec Alexandr Gruško odsoudil operace ukrajinské armády proti povstalcům na východě Ukrajiny a vyjádřil názor, že západní státy by se měly ke kritice akcí Kyjeva připojit. Vyslovil rovněž znepokojení nad posilováním pozic NATO v blízkosti Ruska, zejména v Pobaltí.

Velvyslanci NATO vyzvali Moskvu k uznání výsledku nedávných ukrajisnkých prezidentských voleb. Zároveň upozornili Rusko, že musí skoncovat s podporou ozbrojených separatistů na východě Ukrajiny a zastavit přímé i nepřímé akce směřující k destabilizaci situace. Ruskou anexi Krymu Aliance neuzná, stejně jako výhrady Moskvy vůči posilování sil NATO na východě.