Známý vyšetřovatel se bojí o život svých zdrojů

Johannesburg - Jihoafrický vyšetřovatel Paul O'Sullivan je přesvědčen, že se obhájci Radovana Krejčíře snaží získat citlivé informace vztahující se k jeho vlastnímu vyšetřování aktivit uprchlého českého podnikatele. Kdyby kontakty zazněly u soudu, podle O'Sullivana by jeho zdroje mohly být ohroženy na životě. Informoval o tom jihoafrický server IOL News.

O'Sullivan prý dostal minulý čtvrtek obsílku s výzvou, aby předložil dokumentaci o svém šetření a také záznamy telefonátů se soudem. Podobné žádosti dostali také policejní komisař Riah Phiyega a dva další vyšetřovatelé.   

Vyšetřovatel sdělil, že evidenci o svých telefonátech nevede a že je možné si informaci získat z jiného legálního zdroje. „Vzhledem k tomu, že Krejčíř stále usiluje o můj život, považuji za své právo nebýt u soudu, dokud mi stát neposkytne ozbrojený doprovod,“ řekl O'Sullivan.  

Krejčíř má znovu stanout před soudem 9. června. Jeho obhájkyně Annelene van den Heeverová v pátek prohlásila, že potřebuje čas na posouzení informací, které si vyžádala.

Krejčíř je v JAR „známá firma“ 

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Koncem dubna byl navíc nově obžalován z podílu na loňské vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů. 

Jihoafrická média Krejčíře spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin ale v JAR odsouzen nebyl.