Tečka za izraelsko-palestinskými rozhovory možná není definitivní

Káhira - Izrael a Palestinci chtějí pokračovat v mírových jednáních a přejí si, aby se Spojeným státům podařilo vytvořit podmínky pro pokračování přímého dialogu. Prohlásil to dnes v Káhiře americký vyslanec pro Blízký východ George Mitchell. Palestinští vedoucí činitelé přitom v sobotu rozhodli o zastavení přímých mírových jednání, dokud Izrael nezastaví výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu.

„Izraelská vláda i palestinská samospráva přes rozpory žádají, aby jednání pokračovala a vytvořily se podmínky, které jim umožní pokračovat v přímých rozhovorech,“ prohlásil Mitchell po rozhovoru s egyptským prezidentem Husním Mubarakem. „Obě strany chtějí pokračovat v jednání, nechtějí rozhovory zastavit,“ dodal americký vyslanec.

Mitchell přijel v sobotu do Káhiry z Kataru, kde informoval premiéra šajcha Hamada bin Džasíma bin Džabra Sáního o výsledcích svých rozhovorů s Palestinci a Izraelci. Z Káhiry odcestuje do Ammánu.

Izraelci ani Palestinci zatím kompromis nenašli

Americké snahy o záchranu přímých mírových jednání dosud nezaznamenaly pokrok a oba tábory setrvávají ve svých pozicích. Palestinští vedoucí činitelé v sobotu rozhodli, že přímé mírové rozhovory s Izraelem nebudou pokračovat, dokud Izrael nezastaví výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Nicméně chtějí pokračovat v konzultacích s Mitchellovým týmem a předloží své závěry na schůzce Ligy arabských států, mimořádně svolané na 8. října do Libye.

Přímé mírové rozhovory Izraele a Palestinců byly zahájeny 2. září po intenzivním diplomatickém tlaku Spojených států. Palestinská strana si od začátku kladla za podmínku jejich konání zastavení výstavby v židovských osadách v Předjordánsku a požadovala prodloužení moratoria, které na výstavbu v listopadu vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Desetiměsíční moratorium vypršelo o půlnoci 26. září a Izrael je odmítl prodloužit. V některých osadách byla stavební činnost obnovena, byť zatím jen v malém rozsahu.

Židovské osady
Zdroj: ČT24