Seržant Bergdahl trpí traumatem, Taliban jej držel v kleci

Washington - Americký voják Bowe Bergdahl, propuštěný nedávno afghánským Talibanem výměnou za pět jeho členů, byl během pěti let v zajetí fyzicky týrán. Islamisté jej nějakou dobu drželi v malé kleci, voják proto trpí psychickým traumatem, řekl televizní stanici CNN nejmenovaný americký představitel.

Seržant Bergdahl je nyní v americké vojenské nemocnici v Německu a podle lékařů je jeho stav stabilní. Stále ale ještě není připraven odcestovat zpátky do Spojených států.

Kolem vojákova propuštění se v posledních dnech objevilo množství sporných informací. Republikáni propuštění nebezpečných členů Talibanu z věznice na Guantánamu kritizují a bývalí kolegové z jednotky obvinili Bergdahla z dezerce. Americký prezident Barack Obama ale jeho osvobození již několikrát obhajoval.

Podle nejnovějších informací se Bergdahl v jednu chvíli pokusil ze zajetí uprchnout, jenže ozbrojenci ho znovu chytili a umístili do klece. Jeho zdravotní stav se začal zhoršovat, a Obama proto prý musel rychle zajistit jeho osvobození. Taliban v pátek naopak prohlásil, že muže drželi v „dobrých podmínkách“. Prý dostával čerstvé ovoce a jakékoli další jídlo, o něž požádal, a měl dokonce dovoleno hrát se svými vězniteli fotbal.