Bleskové záplavy v Afghánistánu připravily o domov tisíce lidí

Kábul – Na severu Afghánistánu pokračují záchranné práce po bleskových záplavách. Zemřelo při nich nejméně 73 lidí, dalších minimálně 200 úřady pohřešují, mezi nimi ženy a děti. Tisíce lidí pak přišly o střechu nad hlavou.

Bleskové záplavy v Afghánistánu připravily o domov tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Bleskové záplavy přicházejí do Afghánistánu pravidelně v deštivém období na jaře a v létě. Žádná reálná protipovodňová opatření nikdo nedělá a stoprocentní dosah nemá ani systém varování. V Baghlánu tentokrát povodeň zasáhla odlehlou oblast skoro 150 kilometrů od provinčního centra. „Urgentně potřebujeme, aby vláda poskytla pomoc těm, kteří přišli o domy, aby mohli přežít,“ uvedl Ajúb Rahman, obyvatel postižené oblasti. „Teď lidé potřebují pitnou vodu, léky a potraviny. Je to velké neštěstí a vesnice přišly o všechno. Rolníci ztratili půdu i zvířata,“ dodal šéf místní policie.

Místní policie požádala o pomoc úřady v Kábulu. Armáda poslala dva vrtulníky a ministerstvo pro mimořádné situace organizuje transport potravin a dalšího materiálu. Přístup po zemi ale komplikují všeobecně špatné cesty i stržené mosty.

Koncem dubna už zahynulo v provincii Džauzdžán 150 lidí a v Badachšánu pohřbil sesuv půdy způsobený vytrvalými dešti více než 2 100 obyvatel horských vesnic.