Masové protesty ve Stuttgartu pokračují

Stuttgart - Desetitisíce lidí se dnes večer znovu sešly v jihoněmeckém Stuttgartu na demonstraci proti výstavbě nového železničního uzlu a s ním souvisejícím kácení stromů v přilehlém parku. Demonstranti na ohrožené stromy rozvěsili alegorická srdce a slunečnice, skandují, pískají na píšťalky a troubí na vuvuzely. Protesty pokračují od čtvrtka, kdy bylo při zásahu policie zraněno podle různých údajů až několik stovek lidí. Podle policejního mluvčího se dnešní akce zatím obešla bez násilností. Organizátoři tvrdí, že na místě je na 100 tisíc lidí, policejní odhad počtu účastníků zatím není k dispozici; dosud policie hovořila o několika stech přítomných.

V Zámeckém parku u plánovaného podzemního nádraží má padnout za oběť obřímu železničnímu projektu Stuttgart 21 na 300 stromů - i staletých. Od dnešní jedné hodiny ranní kácení skutečně začalo. Skalní jádro demonstrantů porážení stromů doprovázelo protestními píšťalami a hesly z megafonů. Několik lidí se pověsilo na větve a žádají demisi šéfa vlády Bádenska-Württemberska Stefana Mappuse, který se zastal policie za její čtvrteční zásah.

Police dnes uvedla, že čtvrteční demonstrace si vyžádala 130 zraněných, z nichž 16 bylo převezeno do nemocnice. Zraněno bylo i šest policistů. Šestadvacet lidí ve věku 15 až 68 let bylo zadrženo. Mluvčí protestujících hovořili až o 400 zraněných.

Merkelová: Na protesty máte právo, ale kácet se bude

K uklidnění vášní vyzvala kancléřka Angela Merkelová, jejíž Křesťanskodemokratická unie (CDU) projekt prosazovala. „Přála bych si, aby podobné demonstrace probíhaly pokojně. Je třeba o to stále usilovat a vyhnout se všemu, co by mohlo vést k násilí,“ řekla regionálnímu rozhlasu SWR. Na pokojné protesty mají lidé podle kancléřky právo. Prostřednictvím svého mluvčího Steffena Seiberta ale rovněž vzkázala, že projekt byl demokraticky schválen a musí se v něm pokračovat.

Stuttgart se má stát jednou z nejvýznamnějších železničních křižovatek Německa a jednou z důležitých zastávek na evropské železniční magistrále Paříž-Budapešť. Kromě negativního vlivu výstavby na životní prostředí se odpůrcům nelíbí vysoké náklady na projekt, který má během devíti let spolykat sedm miliard eur (asi 173 miliardy korun).

Protesty proti kácení parku ve Stuttgartu
Zdroj: ČTK/AP/Torsten Silz
Vydáno pod