Vrazi Politkovské dostali doživotí

Moskva - Ruský soud poslal na doživotí za mříže dva hlavní pachatele vraždy Anny Politkovské - Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Gajtukajev podle soudu vraždu opoziční žurnalistky zosnoval a Machmudov ji v roce 2006 zastřelil. Tři další pachatelé dostali tresty ve výši dvanáct, čtrnáct a dvacet let vězení. Jméno iniciátora vraždy ale dodnes není známo, advokáti odsouzených hned po vynesení rozsudku oznámili, že se odvolají.

Porotci se přiklonili k verzi obžaloby, podle níž novinářku zabil Čečenec Machmudov šesti ranami z pistole. Pomáhali mu přitom jeho bratři Ibragim a Džabrail. Za organizátora vraždy byl kromě Gajtukajeva označen bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Všichni vinu do poslední chvíle popírali.

Soud poslal Chadžikurbanova do vězení na dvacet let, Džabraila Machmudova na čtrnáct a Ibragima Machmudova na dvanáct let. Žalobce pro trojici žádal tresty ve výši dvaadvacet, devatenáct a patnáct let.

Soud rovněž rozhodl o pokutě ve výši pěti milionů rublů, kterou mají pachatelé vyplatit jako kompenzaci morální újmy dětem zavražděné novinářky. Za motiv soudce označil „nespokojenost s žurnalistickou činností zavražděné“. Soudce Pavel Melechin při čtení rozsudku odsoudil mimořádnou brutalitu a cynismus, s níž byla vražda populární novinářky spáchána. Vrazi podle něj jednali jako organizovaná skupina a motivem jejich jednání byl zisk.

V případu byl už dříve odsouzen bývalý policejní důstojník Dmitrij Pavljučenkov, který - prý za úplatek - zařídil sledování nepohodlné reportérky předtím, než byla zastřelena. Jméno objednatele zločinu ale stále chybí. Vyšetřovatelům se ani po osmi letech nepodařilo iniciátora vraždy nalézt.

Podle rozsudku řídil akci odsouzený Gajtukajev, který byl i vůdcem celé zločinecké skupiny. Své komplice úkoloval osobně a později telefonicky, protože v době útoku na Politkovskou byl ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z vraždy ukrajinského podnikatele Hennadije Korbana. Trojici přímých vykonavatelů vraždy řídil Chadžikurbanov, který od policisty Pavljučenkova dostával operativní informace o místech, kde se Politkovská zdržuje.

Osmačtyřicetiletá Politkovská byla redaktorkou moskevského opozičního listu Novaja gazeta a proslavila se kritickými reportážemi z Čečenska, které se nelíbily Kremlu. Vrah ji zastřelil ve výtahu moskevského domu 7. října 2006 - v den čtyřiapadesátých narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina. Případ vyvolal celosvětovou pozornost a na Západě byl označován za důkaz nátlaku, jemuž jsou v Rusku vystaveni kritici kremelské politiky. Skandál navíc vyvolal první proces s údajnými spolupachateli vraždy v roce 2009. Porota tehdy pustila obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu, nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření.

Novinářka 7. října cestovala autem do svého moskevského bytu. Od Chadžikurbanova se přes bratry Ibragima a Džabraila Machmudovovy informace dostala k Machmudovovi, který Politkovskou ve výtahu jejího domu zastřelil. Pistoli nechal na místě vraždy.

„Příčin k odvolání je víc než dost,“ řekl novinářům obhájce Alexej Michalčik. „V procesu byla porušena práva obviněných, pochybné bylo i složení poroty,“ dodal. Obžalova naopak ocenila, že dnešní verdikt je výsledkem výborné spolupráce vyšetřovatelů a prokurátorů.

Kdo si vraždu objednal?

Odsouzený Pavljučenkov během výslechů vypovídal, že objednateli zločinu byli bývalý vůdce čečenských povstalců Achmed Zakajev a známý ruský podnikatel Boris Berezovskij, který loni zemřel v Británii. Kolegové a příbuzní Politkovské ale takovou verzi vylučují. „My jsme otevřeni k dialogu s oběma stranami procesu. I s těmi, kdo byli dnes odsouzeni. Nejdůležitější pro nás je, aby se zjistilo, kdo si vraždu objednal,“ prohlásil syn zavražděné novinářky Ilja Politkovskij.

Ilja Politkovskij, právnička Anna Stavická a Věra Politkovská
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Podle mluvčího ruských vyšetřovatelů Vladimira Markina udělá ruská justice všechno pro to, aby objednatele zločinu dopadla. Vyšetřování ale údajně vázne kvůli nedostatku spolupráce ze strany britských a tureckých úřadů, řekl Markin ruské televizi bez dalších podrobností.

Skuteční vrazi, tedy ti, kdo si vraždu objednali, zjištěni nejsou a pravděpodobně nikdy nebudou, soudí komentátor Libor Dvořák, který připomněl, že rozsudek padl až na třetí pokus. Stopy mohou vést do generality ruské armády, do Čečenska nebo přímo do blízkosti čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Dvořák v této souvislosti připomněl také slova ruského prezidenta Vladimira Putina, že mrtvá Politkovská je pro něj mnohem nepříjemnejší než živá Politkovská.