V Polsku i Německu zabíjejí vedra, v neděli se utopilo 10 Poláků

Berlín – Tropická vedra, která od víkendu sužují Českou republiku, panují i v sousedních státech. Polsko hlásí velké množství utonulých - jen v neděli se utopilo deset lidí, čímž letošní bilance vystoupala na 75. V mnoha případech hrál roli alkohol. Záchranáři varují, že už požití jednoho piva může mít tragické následky. Německo zaznamenalo nejteplejší začátek června v historii, dnes v Bavorsku naměřili 36,7 stupně Celsia.

V Kitzingenu nedaleko bavorského Würzburgu bylo dnes v podvečer naměřeno rekordních 36,7 stupně Celsia. Už neděle byla podle německé meteorologické služby DWD nejteplejším svatodušním dnem od začátku záznamů. Nejvyšší teplota byla v neděli naměřena v obci Waghäusel-Kirrlach poblíž Karlsruhe, až 35,6 stupně.

Padl i rekord, pokud jde o nejvyšší naměřenou teplotu v Německu během prvních deseti červnových dní. Podle DWD pocházela ta dosavadní z 3. června 1947, kdy bylo ve Frankfurtu nad Mohanem naměřeno 35,5 stupně.

Vedro je i na Zugspitze

Dokonce i na nejvyšší hoře Německa, na 2962 metrů vysoké Zugspitze, bylo v neděli neobvykle teplo: 13,8 stupně. Tak teplo tam bylo v první třetině června naposledy v roce 1998. Dnes bylo na Zugspitze 11 stupňů. „To je velmi příjemné,“ řekla meteoroložka Claudia Hinzová, sloužící na nejvyšší německé hoře. Kvůli „vedru“ musela začít službu o tři a půl hodiny dřív než obvykle.

Pláže Severního a Baltského moře, jezera, koupaliště i zahradní restaurace byly plné lidí, dokud je nevyhnaly bouřky. Už v neděli večer se nad některými regiony Německa zatáhly temné mraky. Prudké lijáky a bouře byly hlášeny především ze severovýchodu. Ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko se podle rostocké policie v neděli večer vyvracely stromy na automobily a domy. Dnes ráno se bouřkové mraky přihnaly hlavně na Severní Porýní-Vestfálsko.